Europa i Svijet
Slovenci lako s Japanom, Rubio održao školu košarke Argentincima, ljutiti Campazzo potrgao dres

Slovenci lako s Japanom, Rubio održao školu košarke Argentincima, ljutiti Campazzo potrgao dres

Autor: Saša Ćirić

Tokio calling.

Kompletirano je drugo kolo olimpijskog turnira u košarci. Slovenija je bez većih problema svladala reprezentaciju Japana rezultatom 116-81, dok su Španjolci u svojevrsnom olimpijskom El Clasicu svladali Argentince s deset poena razlike (81-71).

Luka Dončić i društvo su prednost gradili polako, pa su do kraja prve dionice imali "samo" šest poena prednosti, a do poluvremena dvostruko toliko. Ključni elementi pobjede Slovenije bili su ispod koša, omjer skokova 54-33 u korist naših susjeda govori sve. Uspješno su konvertirali napadačke skokove u poene, ubacili su 20 poena iz drugog napada, dok su Japanci uspjeli ubaciti tek četiri. Najbolji u redovima Slovenije bili su Dončić (25 poena, 7 skokova, 7 asistencija), Zoran Dragić (24 poena, šut iz igre 10-13) i Vlatko Čančar (16 poena, šut iz igre 5-5). Japance je po običaju predvodio NBA duet Rui Hachimura (34 poena, 7 skokova) i Yuta Watanabe (17 poena, 7 skokova).

Dvoboj Španjolske i Argentine bio je puno neizvjesniji, osobito u prvih 25 minuta. Nakon što je Argentina na krilima sjajnog Nicolasa Laprovittole otišla na prvu pauzu s pet poena prednosti (20-25), Španjolci se konsolidiraju i do poluvremena okreću rezultat u svoju korist (40-34). U trećoj četvrtini, pri rezultatu 49-45 za Španjolsku, Argentinci su imali nekoliko prilika da odvedu utakmicu u potpuni egal. Jedna neopreznost Marcosa Delie, koji je nakon obrambenog skoka išao otvoriti prvi pas za kontranapad, rezultirala je izgubljenom loptom jer je lukavi Ricky Rubio anticipirao taj potez i iz trka se dignuo na tricu kojom je inicirao seriju Španjolaca 12-2 za dotad najvišu prednost od 14 poena razlike (61-47). Jednom kad je utakmica otišla u dvoznamenkastu razliku, povratka Gaučosa više nije bilo. Gabriel Deck, Luca Vildoza i Facundo Campazzo su kombinirano iz igre šutirali 6-24, a potonji je svoju frustraciju izbacio na dresu kojeg je poderao nakon izlaska iz igre zbog petog prekršaja. 

Malu školu košarke Argentincima je održao Rubio, koji je za 25 minuta igre ubacio 26 poena i uhvatio 5 skokova. Kod Argentinaca Laprovittola je ubacio 27, Luis Scola 13.

Sutra slijedi novi dan odmora, a prekosutra imamo na rasporedu četiri utakmice: Iran i Francuska igraju u 3 ujutro po našem vremenu, Italija i Nigerija u 6:40, Australija i Njemačka u 10:20, a SAD i Češka u 14:00.


Tagovi OI 2020