Europa i Svijet
Slovenija ima genijalce na parketu, ali za uspjeh je najzaslužniji onaj na klupi

Slovenija ima genijalce na parketu, ali za uspjeh je najzaslužniji onaj na klupi

Upoznajte samozatajnog Igora Kokoškova, stručnjaka koji je posložio i uspješno vodi slovenski košarkaški pobjednički stroj.

Da Slovenija nije slučajnu tu gdje jest, u finalu Eurobasketa, zorno prikazuje priča Ivana Radnića objavljena na portalu 24 sata.  Ona glasi ovako:  

- Da, koševe zabijaju, skaču i asistiraju Goran Dragić, Luka Dončić, Jaka Blažić, Anthony Randolph, Gašper Vidmar... ali najbolji posao, ključan posao, Slovenci su napravili prošle godine.

Za izbornika su doveli Igora Kokoškova (45). Vojvođanin je košarkaški genijalac i trenutačno najbolji trener u Europi. Ne samo zbog uspjeha na ovom Eurobasketu, nego je najbolji već godinama.

Prvi je europski stručnjak, koji je postao pomoćnikom na nekom američkom sveučilištu (Missouri), prvi je europski stručnjak, koji je postao pomoćnikom u NBA ligi, bilo je to u LA Clippersima 2002., a kao pomoćnik Larryju Brownu u Detroit Pistonsima osvojio je i NBA naslov 2004.

I da, vrlo vjerojatno će postati i prvi europski stručnjak u povijesti, koji će sjesti na klupu nekog NBA kluba. Trenutačno je pomoćnik u Utah Jazzu, a radio je još u Phoenix Sunsima, Cleveland Cavaliersima i Orlando Magicu.

Točnije, već je kao glavni trener vodio NBA klubove. U Phoenixu je mijenjao smijenjenog trenera Alvina Gentryja, a prošle godine s Jazzom je pobijedilo LA Lakerse. 

Bio je talentirani košarkaš, a najsretniji na svijetu bio je kad je potpisao za Crvenu zvezdu za koju su tada igrali Saša Obradović, Neša Ilić...

Nažalost, samo tri dana kasnije stradao je u prometnoj nesreći te je morao prekinuti igračku karijeru. Imao je samo 18 godina.                                    

- Ta nesreća promijenila je moj život, a bio sam još uvijek tinejdžer. Nastradali su mi skočni zglob i koljeno. Bio sam po bolnicama 11 mjeseci i imao sam četiri operacije. Znao sam da više nikad neću moći igrati, no toliko volim košarku da sam odlučio postati trenerom - rekao je Kokoškov.

Počeo je raditi s mlađim kategorijama OKK Beograda, Partizana, Jugoslavije... Bio je toliko dobar da su ga iz Saveza poslali na školovanje u Ameriku, a tamo se svojim radom probio i do NBA lige.

Radio je čak i kao pomoćnik na All Star utakmici gdje je upoznao buduću suprugu Patriciju.

A koliko je zapravo poseban najbolje će ilustrirati jedan događaj iz 2010. Čelnici Phoenixa organizirali su svečanost za Kokoškova, koji je tada dobivao američku putovnicu. Preko videopoziva u dvoranu se javio i američki predsjednik Barack Obama.

Prije nego je sjeo na klupu Slovenije, Kokoškov je vodio Gruzijce sedam godina. I znate što je napravio? Pobijedio je Hrvatsku usred Zagreba na Eurobasketu 2015. Bilo je 71-58, pišu 24 sata.

I baš zato Slovenci su u finalu Eurobasketa jer osim sjajnih igrača imaju i najboljeg trenera...