Hrvatska
Slovenija opet bolja od Hrvatske, ali uz puno bolju igru naše reprezentacije; sjajan Mario Hezonja

Slovenija opet bolja od Hrvatske, ali uz puno bolju igru naše reprezentacije; sjajan Mario Hezonja

Izgleda to bolje.

U drugoj prijateljskoj pripremnoj utakmici Slovenija je svladala Hrvatsku rezultatom 97-88. Ovaj put mjesto događanja bila je Arena Stožice u Ljubljani, a naša je reprezentacija izgledala odlučnije i koherentnije no u prvom, riječkom susretu.

Hrvatsku je predvodio odličan Mario Hezonja ubacivši 37 poena uz upisanih 10 obrambenih skokova, 3 asistencije i 3 osvojene lopte. Kapetan Roko Leni Ukić postigao je 23 poena i pet puta asistirao, a do dvostruke znamenke je došao i Miro Bilan s 10 poena.

Sam početak utakmice nije osobito obećavao. Slovenija je u prvoj četvrtini na krilima Luke Dončića i Klemena Prepeliča povela 23-8. Loš trenutak prekida Mario Hezonja polaganjem i tricom, a na samom isteku prve dionice pridružio se i Miro Bilan zakucavanjem za 26:15 i još uvijek dvoznamenkasto vodstvo Slovenaca.

U drugoj četvrtini Hrvatska uzlijeće. Podatak od 37 ubačenih poena u 10 minuta igre već dovoljno govori sam za sebe. Unatoč dobroj sinergiji Luke Dončića i svježeg Slovenca Mikea Tobeya, Hrvatska s Hezonjom i Ukićem pokazuje da može kudikamo bolje nego što su neki predviđali uoči prve utakmice u kojoj je Luka Dončić zaigrao za slovensku reprezentaciju u posljednje četiri godine.

U drugo se poluvrijeme ulazi s košem prednosti za crvene kockice, a u trećoj je dionici Hrvatska ostvarila i najveću prednosti pri 56:64 nakon zakucavanja Luke Babića. Potom se igra izjednačeno (65:65 i 70:70), no Slovenija ulazi u seriju i zaključuje treću četvrtinu sa 77:70. Vodstvo više ne ispušta i pobjedom zaključuje utakmicu pred 8 000 domaćih navijača, 31 poenom Prepeliča, 26 Tobeya i 10 poena uz nevjerojatnih 17 asistencija Dončića.

Osvrt na drugu utakmicu dao je kapetan Ukić: "Odigrali smo puno bolju utakmicu od one prije dva dana. Smatram da možemo biti zadovoljni napretkom, prije svega u napadačkom dijelu, dok obrambeno još imamo puno prostora za napredak. Igrali smo protiv jednog od najboljih igrača na svijetu, i bez obzira na činjenicu da nije u savršenoj formi, vidjelo se koliko on znači svojoj momčadi, koliko razigrava sve oko sebe. To nam je najbolji test za ono što nas čeka u bliskoj budućnosti, tako da možemo dosta pozitivnih stvari izvući iz ovoga danas. Ipak, moramo biti svjesni da moramo igrati bolju obranu ako želimo pobjeđivati."

U Splitu će se ovoj momčadi priključiti i član izraelskog prvaka Maccabija, centar Ante Žižić, kao i poraženi iz polufinalnog dvoboja zapadne konferencije NBA lige između Utah Jazza i Los Angeles Clippersa (Bojan Bogdanović ili Ivica Zubac). Oni će sigurno biti velika pomoć i dodatna kvaliteta. Ukić se slaže s tom tezom: "To su vrhunski igrači s euroligaškog odnosno NBA nivoa, tako da s njima možemo biti samo bolji, pogotovo ispod koša. Činjenica je da nam na tim pozicijama nedostaje poneko tijelo da popuni rotaciju. Unutar postojeće baze moramo se malo dignuti jer imamo prostora za to, te se nadam da možemo s optimizmom gledati prema naprijed, ali moramo dobro raditi."