Europa i Svijet
Slovenija u drami bolja od Hrvatske

Slovenija u drami bolja od Hrvatske

Autor: Teo Cilar

Odlični Jakov Mustapić najbolji u redovima Hrvatske.

Reprezentacija Slovenije slavila je u dramatičnoj utakmici protiv Hrvatske u Varaždinu rezultatom 86:87 na krilima odličnog Jakoba Čebalšeka. Dario Šarić promašio je u posljednjem napadu za pobjedu Hrvatske koja je odigrala debelo ispod svojih mogućnosti, a to se posebno odnosi na obrambeni dio.

Hrvatska je susret protiv Slovenije počela petorkom Rok Stipčević, Bojan Bogdanović, Hrvoje Perić, dario Šarić i Ivica Zubac. Oslabljena Slovenija krenula je s Rebecom, Mahkovićem, Lapornikom, Čebalšekom i Vidmarom. 

Kako to obično biva, prva pripremna utakmica krenula je tvrdo s obje strane, a na prve poene čekali smo pune tri minute kada Gašper Vidmar silovito zakucava preko Darija Šarića. Hrvatska je svojih prvih šest napada promašila, a prve poene postiže Šarić nakon skoro četiri i pol minute. Ubacio je tricu za vodstvo Hrvatske 3-2. U nastavku utakmice, Hrvatska je zaigrala bolje, posebno Bojan Bogdanović i Ante Žižić koji su Hrvatsku držali u egalu, ali Slovenija je završnicu četvrtine odigrala nešto bolje i preko Lapornika, Rebeca i Mesičeka imala vodstvo 16:18. 

Početkom druge četvrtine odlična Slovenija bježi na 18:25 poslije trice Glasa i dvice Brateca. Hrvatsku su u igru vratili Jakov Mustapić dvicom i ukradenom loptom te tricom uz prekršaj Darija Šarića koji je ubacio i dodatno bacanje za minus jedan. Odgovor Slovenije stigao je brzo, dvije trice  za vodstvo 24:31. Uslijedile su još tri trice naših susjeda koji su pobjegli na devet poena prednosti. Prednost su uspješno zadržali sve do kraja prvog poluvremena na koje su otišli vodstvom 37:45. Kod Hrvatske su u prvih 20 minuta najbolji bili Šarić s 11 poena te Bogdanović i ante Žižić s 9 poena. 

Ništa bolji nije bio niti nastavak utakmice. Sloveniju je do prve dvocifrene prednosti 41:51 na utakmici doveo odlični Rebec, a nešto kasnije došli su i do najvišeg vodstva do tog trenutka utakmice 43:55. Hrvoje Perić i Mustapić s četiri poena u nizu spuštaju na 47:55. Mesiček je opet digao na plus deset, a onda je krenuo Bogdanović. Ubacio je dva bacanja, a odmah u idućem napadu krade loptu i zakucava. Mustapić krade novu loptu, a Zubac poentira za 53:57. Osjećali smo da je to taj trenutak u kojem će Hrvatska stići Europske prvake, ali završnica je opet pripala Sloveniji koja je imala previše otvorenih šuteva za tri poena što su jako dobro koristili i pobjegli na deset poena razlike nakon 30 minuta igre.

Minuta igre u posljednjoj dionici bila je dovoljna da ubace nove dvije trice za najviše vodstvo na utakmici 61:77. Post Hrvatske prekinuo je Josip Bilinovac tricom, a nadovezali su se Mustapić dvicom te Ivan Ramljak s četiri vezana poena za 70:77 na šest i pol minuta do kraja. Stao je tada i šut Sloveniji, Mesiček promašuje dvije uzastopne otvorene trice, a Šarić ubacuje nove poene i smanjuje na 72:77. Priliku da dodatno smanji razliku propušta Žižić, a na drugoj strani novu tricu ubacuje najbolji igrač Slovenije večeras, Čebalšek. Zato je Žižić bio uspješan u idućem napadu kada na odličnu asistenciju Šarića poentira uz prekršaj, pogađa dodatno bacanje i smanjuje na 70:75. Nakon što smo se obranili, prekršaj je izborio Šarić i zabio oba bacanja za samo minus tri na nešto više od četiri minute do kraja utakmice. Rebec uzvraća s dva pogođena bacanja, a Mustapić stavlja novu tricu Hrvatske za 80:82 i egal utakmicu u posljednje četiri minute. Nakon što je Vidmar ubacio jedno od dva bacanja, junak Hrvatske Mustapić stavlja novu tricu i poravnava rezultat na 83:83. Poslije promašaja Vidmara, Hravtska je promašila dvije trice koje su nam mogle donijeti prvo vodstvo nakon samog početka. Čebalšek je na drugoj strani ubacio oba bacanja za vodstvo Slovenije 83:85, a nakon neuspješnog napada Hrvatske, Mesiček polaže za 83:87 na nešto više od minute do kraja. Bogdanović gubi loptu, a nakon što smo osvojili loptu, priliku da smanji propustio je Stipčević u kontri. jedno od dva bacanja pogodio je Lapornik, a na drugoj strani na 16 sekundi do kraja Mustapić pogađa tricu za 86:87. Lapornik na 16 sekundi do kraja promašuje oba bacanja i tako daje Hrvatskoj šansu za pobjedu, ali Hrvatska je posljednji napad odigrala loše, a lopta dolazi do Šarića koji iz teške pozicije promašuje za pobjedu. Slovenija je na kraju potpuno zasluženo slavila, a priliku za revanš Hrvatska će imati već u subotu u Celju. 

Hrvatsku je predvodio odlični Mustapić s 25 poena i 3 osvojene lopte, Bogdanović je zabio 17 uz 7 skokova i 5 asistencija, Šarić 15 uz 6 asistencija, a Žižić 12 poena i 5 skokova. Kod Slovenije Čebalšek  22 dok je Mesiček ubacio 14.