Europa i Svijet
Službeno: Basket na Olimpijskim igrama

Službeno: Basket na Olimpijskim igrama

Autor: Paulo Sarić

Već za tri godine uživat ćemo u majstoriijama najboljih haklera na svijetu.

Košarka je jučer odnijela veliku pobjedu. Međunarodni olimpijski odbor uvrstio je košarku 3 na 3 u program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Vrhunac je to dugog procesa koji je započeo prije deset godina s ciljem da se basket jednoga dana nađe na Olimpijadi. Cilj je umalo ostvaren za lanjske Igre u Rio de Janieru, no zbog ograničenja maksimalnog broja sudionika u posljednji je trenutak izvisio.

- Ovo je povijesni dan za FIBA-u i košarku 3 na 3. Priznanje je to za deset godina napornog rada na kodificiranju pravila te inovacijskog procesa stvaranja jedinstvene digitalne platforme i sustava vrednovanja igrača koji približava natjecatelje privatnim i institucionalnim akterima u mreži turnira rasprostranjenih širom svijeta – kazao je glavni tajnik FIBA-e, Patrick Baumann.

Košarka 3 na 3 prvi se put službeno pojavila na Olimpijskim igrama mladih 2010. godine u Singapuru, te je od tada izrasla u medijima privlačan profesionalni sport. Poseban značaj basketu daje činjenica da je vjerojatno najrasprostranjeniji urbani sport koji se jednako može igrati u klasičnim dvoranama, ali i u sponzorima i medijima prijateljskom okruženju, kao i na vanjskim terenima u parkovima ili na uličnom asfaltu. Sve što vam treba su lopta i koš.

- Intenzitet i vještina potrebni za igranje košarke 3 na 3 rezultiraju time da ne postoje tradicionalne velesile, pa novi igrači dolaze iz svih država svijeta. Upravo je to bio jedan od naših glavnih ciljeva kada smo se odlučili na pokretanje ovog projekta. Cilj nam je bio razvijati košarku i nove mlade talente oba roda širom globusa. Od malenih otoka do velikih zemalja, na svakom kontinentu – riječi su predsjednika Međunarodne košarkaške federacije, Horacija Muratorea.

Međunarodni olimpijski odbor novom je sportu dao ukupno 64 mjesta na Igrama, po 32 u svakoj kategoriji. Kvalifikacijski sustav, format natjecanja i sama lokacija terena gdje će se basket igrati u Tokiju još nisu određeni, te će biti obznanjeni u narednom periodu.


-Odluka MOO-a dala je velik poticaj FIBA-i u promoviranju urbane kulture, a savršeno se slaže s konceptom urbanog klastera za Igre u Tokiju 2020. godine. Jednako nam je važno i što je ona omogućila našim članovima da ostvare svoje snove o olimpijskim medaljama, te da je san o putu od uličnog asfalta do Olimpijade konačno postao realnost košarkaškoj zajednici i basketašima. Vrlo smo zahvalni na današnjoj odluci – zaključio je Patrick Baumann.

Već tjedan dana nakon velike odluke počet će četvrto izdanje FIBA-inog 3 na 3 svjetskog prvenstva koje se igra u Nantesu od 17. lipnja.