Hrvatska
Regija
SLUŽBENO: Luka Žorić potpisao za KK Zadar! (VIDEO)

SLUŽBENO: Luka Žorić potpisao za KK Zadar! (VIDEO)

Autor: Paulo Sarić

Debi se očekuje u petak protiv Petrol Olimpije.

Ono o čemu se pričalo od početka ljeta, konačno je došlo na svoje. Luka Žorić novi je igrač Zadra. Nekadašnji hrvatski reprezentativac i bivši igrač Cibone po prvi će put zaigrati u klubu iz rodnog grada iz kojeg se vrlo mlad, sa samo 17 godina, zaputio u Zagreb.

Karijeru je započeo u KK Sonik Puntamika iz kojeg je 2001. preselio u Cibonu. Kako je mladom igraču tih godina bilo jako teško dobiti pravu priliku u dresu 'Vukova s Tuškanca' narednih je nekoliko sezona proveo na posudbama, većinom u hrvatskoj ligi. Tako je rođeni Zadranin idućih par godina nosio dres Zaboka, Karlovca, Dubrave i Dubrovnika, dok je jednu sezonu proveo i u njemačkom Braunschweigu.

Žorić je 2005. preselio u Ljubljanu potpisavši za Union Olimpiju, no ni u glavnom gradu Slovenije se nije naigrao pa je većinu minuta dobio igrajući za obližnji KK Postojnska jama. Uslijedio je povratak u Dubrovnik i sezona u Šibeniku, da bi 2007. ponovno obukao dres Cibone.


Ipak, pravi procvat karijere doživio je u Trnskom gdje je nastupao od 2008. do 2011. godine u međuvremenu osvojivši naslov prvaka Hrvatske i dva Kupa „Krešimir Ćosić“. Igrajući u paru s Antom Tomićem iskusni je visoki igrač iz sezone u sezonu pružao sve bolje partije i zaradio poziv u reprezentaciju, da bi svoje igre okrunio 2011. godine nagradom za najkorisnijeg igrača NLB lige.

Povratak u Euroligu u kojoj je do tad kao mladi igrač odigrao šest utakmica, dvije u dresu Union Olimpije i četiri u dresu Cibone osigurao je u sezoni 2011./12. kada je preselio u Unicaju. Partije koje je pružao u drugoj najjačoj ligi svijeta nisu mogle proći nezapaženo pa je uskoro dobio i poziv Željka Obradovića da mu se priključi u Fenerbahčeu gdje je proveo plodne dvije godine.


Povratak u Hrvatsku uslijedio je 2015. kada je nastupao za tadašnjeg euroligaša Cedevitu, da bi se prošle godine, nakon sezone u Sevilli, po treći put vratio u Cibonu gdje je igrao finala domaćeg prvenstva i kupa.

- Luka će, uvjeren sam, biti pravo pojačanje za našu momčad. On je bio naša velika želja od početka sezone i zadovoljan sam što smo se napokon uspjeli dogovoriti. Njegove igračke kvalitete su dobro poznate svim ljubiteljima košarke i vjerujem da će vrlo brzo doći u pravu formu i da ćemo s njim u momčadi biti znatno konkurentniji, kako u ABA ligi tako i u domaćem prvenstvu i kupu – rekao je sportski direktor Zadra Branimir Longin.

Iskusni je 34-godišnjak gotovo desetljeće proveo igrajući za hrvatsku reprezentaciju te je jedan od potpisnika posljednje seniorske medalje – one s Mediteranskih igara održanih 2009. godine u Pescari.

Ugovor je potpisan do kraja sezone.