Hrvatska
Smiješi li nam se božićni klasik?

Smiješi li nam se božićni klasik?

Autor: Paulo Sarić

Premijer liga će naredne sezone imati neparan broj klubova.

Danas je održan ždrijeb Premijer lige, elitnog razreda hrvatske košarke. Kao i prošle sezone u njoj će od početka nastupati svi klubovi, pa ćemo u nacionalnoj ligi ponovno moći vidjeti kremu domaćih parketa. Premda je trebala brojati 14 klubova, nakon odustajanja Jollyja liga je ostala na neparnom broju sudionika, a kao što nam je glavni tajnik HKS-a najavio u nedavnom razgovoru nije došlo do dodavanja novih momčadi što je rezultiralo da će jedan klub biti slobodan svako kolo.

Natjecanje će započeti 6. listopada a već u prvom kolu ćemo prisustvovati hrvatskom derbiju. U Zagrebu će se susresti dva abaligaša, Cedevita i Zadar. Za razliku od prošle sezone kada je nekoliko klubova igralo ukupno četiri natjecanja, ove će godine takav problem imati tek hrvatski prvak. Cedevita će u hrvatskom prvenstvu biti slobodna u IX i XXII kolu koja su na rasporedu 8. i 9. prosinca 2017., odnosno 6. i 7. travnja 2018. godine.

Vrijedi istaknuti i povratak Cibone u Jazine koji će se dogoditi već u prvome kolu, protiv istoimenog novopečenog premijerligaša. Zagrebački derbiji između Cibone i Cedevite na rasporedu su u X i XXIII kolu, tj. 15. ili 16 prosinca i 13. i 14. travnja, dok će sezona prvima završiti košarkašima Jazina koji su slobodni u posljednjem kolu Premijer lige.

foto: KK Cibona - Zeljko Baksaj/Gordan Lausic

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se uskladiti termini s ostalim natjecanjima, što se prvenstveno odnosi na Cedevitu koja će uz Premijer ligu nastupati i u Jadranskoj ligi i EuroCupu. Odnosno, tko će popustiti u određivanju početka utakmice. Ukoliko se svi budu držali najavljenoga, a to je da će europska natjecanja imati prioritet i da ona neće mijenjati svoje termine radi domaćih i regionalnih takmičenja, otvara se mogućnost zanimljive situacije sa zagrebačkim klubom.

Naime, Vitamini u srijedu 20. prosinca igraju u ruskome Kazanu kod Unicsa, da bi već 22. ili 23. prosinca trebali igrati u Premijer ligi protiv Hermes Analitice. U praktički istome terminu trebao bi se odigrati i hrvatski derbi između Cedevite i Zadra u ABA ligi za koji je predviđeno razdoblje između 22. i 25. prosinca. Ukoliko se Cedevita uspije na vrijeme vratiti iz Rusije s Hermesom može odigrati već u petak pa možda stigne riješiti sve obaveze prije božićnih praznika. U protivnim nas za Badnjak, ili čak na sam Božić, očekuje susret Jadranske lige između Cedevite i Zadra u Zagrebu. Božićni klasik. Kao u NBA-u.