Europa i Svijet
Regija
Smirena Zvezda preskočila Barcelonu

Smirena Zvezda preskočila Barcelonu

Pobjeda pred gostovanje u Zagrebu.

Svoj euroligaški debi pred svojim gledateljima Crvena Zvezda mts je imala protiv jednog od favorita za plasman na završni turnir, ekipe Barcelone. Po svemu što su ove dvije ekipe prikazale na startu sezone gosti iz Katalonije bili su veliki favoriti, a čak su i oni najvatreniji navijači beogradskog tima smatrali da njihov tim nema šanse protiv momčadi koju vodi Sito Alonso. Stoga je konačnih 90-82 iznenadilo mnoge čime je beogradski sastav došao do svoje prve pobjede u najjačem europskom klupskom natjecanju.

Sam početak utakmice donio nam je potpuno suprotnu sliku. Zvezda je krenula kao u transu te je predvođena Milkom Bjelicom već nakon šest minuta igre došla na dvocifrenu prednost (20-10). Odlično je djelovala obrana Zvezde koja je bila osporavana na početku sezone dok je napad bio precizan i raznovrstan pa se do kraja četvrtine čak šest igrača upisalo u strijelce te je domaćin nakon deset minuta igre imao prednost od 11 poena (24-13).

FOTO: Crvena zvezda mts

Nastavila je Zvezda i u drugoj trećini u istom ritmu, a brojne izmjene nisu utjecale na rezultat pošto je svatko davao svoj puni doprinos pa je Zvezdina prednost narasla na 13 poena razlike (33-20). Polovinom drugog dijela Barcelona ipak dolazi do daha i u samo dvije minute radi seriju 0-8 i prilazi na pet poena nakon čega Alimpijević zove minutu odmora. Antić i Bjelica nakon kratkog predaha ponovo preuzimaju stvari u svoje ruke pa se crveno-bijeli ponovno vraćaju na dvoznamenkastu prednost (38-28). Poslije greške Adama Hange i ofanzivnog skoka Antića regionalni prvak ima priliku da poveća prednost ali Rochestie i Dobrić promašuju šuteve za tri poena te se na odmor odlazi s 44-32. Interesantno da je Zvezda ostvarila skakačku dominaciju i imala pet skokova više od Barcelone, a najzaslužniji za to je bio Pero Antić s osam uhvaćenih lopti od kojih su dvije bile u napadu.

Malo se toga promijenilo u nastavku. Zvezda je i dalje bila strpljiva dok je Barcelona uzvraćala preko Seraphina. Takva igra donijela je maksimalnih plus 14 za Zvezda nakon poena Dobrića pet i pol minuta prije kraja trećeg dijela. Izlaskom Rochestia napadačka produkcija crveno-bijelih nestaje i za samo dvije i pol minute gosti su prepolovili zaostatak na što je stručni stožer Zvezde reagirao novom minutom odmora nakon koje domaćin zahvaljujući pet uzastopnih poena Antića ponovo odlazi na dvocifrenu prednost (62-52). Međutim Janković, Kešelj i Antić promašuju dok Vezenkov i Oriola pogađaju i na odmor pred posljednji dio igre odlazi se sa samo pet poena prednosti za domaćine (62-57) što nam je obećavalo neizvjesnu završnicu.

FOTO: Aleš Fevzer (KK Petrol Olimpija)

Lessort blokira, Dobrić pogađa trice i  poslije samo 150 sekundi igre u posljednjem dijelu gostujući ne trener prinuđen da zatraži još jednu  minutu odmora jer je njegov tim ponovo u osjetnom zaostatku. Zvezda vodi 70-59 na 7.30 do kraja. Uspješan je bio ovaj potez trenera Barcelone koja koševima Hange i Oriole dolazi na zaostatak od samo pet poena i utakmicu ponovo uvodi u neizvjesnost. To nam potvrđuje Huertel koji sa pet vezanih koševa dovodi svoju momčad na minimalan zaostatak (76-77) četiri minute prije kraja. Samo minutu kasnije Barcelona prelazi u vodstvo, no odgovara Bjelica koji vraća prednost domaćinima dvije minute prije kraja (84-82). Rochestie  potom diže na 86-82 nakon čega Alonso zove time-out da pripremi svoj tim za posljednji napad na domaćina koji nošen sjajnom publikom igra možda i van svojih mogućnosti u ovom trenutku.

Međutim Rochestie je sakrio loptu, Zvezda je ostala agresivna u obrani i smirena u napadu, a Bjelica svojim 22. i 23. poenom s linije slobodnih bacanja 18 sekundi prije kraja stavlja točku na ovaj odličan meč.

Bjelica je još jednom predvodio Zvezdu s 23 koša i šest skokova, dok je Rochestie dodao 22 uz sedam asistencija i također šest uhvaćenih lopti, a posebno je interesantno da Amerikanac nije imao niti jednu izgubljenu loptu. Čitava ih je momčad Zvezde imala samo šest, što govori koliko su crveno-bijeli bili koncentrirani, što je uz čak deset napadačkih skokova bio ključ za ovu veliku pobjedu. Najbolji u redovima katalonskog sastava bio je Huertel s 14 poena i 11 asistencija, dok je nešto efikasniji bio njegov zemljak Seraphine sa 16 koševa. Ante Tomić je na terenu proveo nešto manje od 22 minute i za to je vrijeme ubacio deset poena i uhvatio osam skokova.