Europa i Svijet

Vlasnik Panathinaikosa, Dimitris Giannakopoulos

Šok u košarkaškom svijetu: Panathinaikos istupa iz Eurolige?

Šok u košarkaškom svijetu: Panathinaikos istupa iz Eurolige?

Autor: Saša Ćirić Photo: daily sabah basketball eurohoops.net

Kontroverzni Dimitris GIannakopoulos je prilično nedvosmislenim postom na Instagramu dao naslutiti da je u otvorenom ratu s vodstvom Turkish Airlines Euroleague.

U trenutku dok strateg atenskih Zelenih, Xavi Pascual, sa svojim pomoćnicima skautira momčad madridskog Reala, vlasnik najtrofejnijeg grčkog kluba ne prestaje usmjeravati svjetla pozornice na sebe. Otkako ga je Jordi Bertomeu, alfa i omega Eurolige, u veljači ove godine kaznio sa dvanaest mjeseci zabrane ulaska u bilo koju euroligašku dvoranu, Dimitris Giannakopoulos nije prestao sa svojom križarskom misijom. Kako to u narodnoj izreci biva, ili si sa štitom, ili si na štitu. 

Giannakopoulos je, nakon što su na sastanku klupskih i ligaških čelnika Eurolige svi njegovi prijedlozi i prohtjevi jednoglasno odbijeni, ostavio post na Instagramu kojim poručuje, citiramo, da se Panathinaikos napokon vraća ondje gdje se košarka oduvijek trebala igrati. Valja napomenuti da ovakva odluka za sobom povlači posljedice na više razina, a za početak je dovoljno istaknuti da će Pao biti dužan platiti 10 milijuna eura odštete za kršenje ugovora s ligom, odnosno njenim strateškim partnerom (tvrtka IMG). Naravno, ni ostali sponzori neće gledati blagonaklono na ovaj potez jer je FIBA Champions League po svojoj snazi treće međunarodno klupsko natjecanje u Europi, a shodno tome ni marketinška isplativost nije na potrebnoj razini. Kako će se ova odluka reflektirati na cijelu ligu, teško je reći bez dublje analize. Ono što je jasno je da niti Panathinaikos neće profitirati od igranja natjecanja nižeg ranga i potencijalno se dovodi u poziciju dugotrajne stagnacije, ali ni Euroligi nije svejedno ako preko noći ostane bez šesterostrukog prvaka. Ovo je tek drugi čin melodrame, a koliko će ih ukupno biti ovisi o upornosti (ili tvrdoglavosti, ako vam je draže) kako jedne, tako i druge strane.