Hrvatska
Sonik nakon 13 godina ponovno u službenoj utakmici srušio 'velikog brata'

Sonik nakon 13 godina ponovno u službenoj utakmici srušio 'velikog brata'

Autor: Branko Tabak

2007. poraz je izazvao velike potrese u KK Zadar!

Sonik Puntamika je u zaostaloj utakmici 7. kola HT Premijer lige pobijedila gradskog suparnika Zadra 78-73 i tako stigla do svoje šeste ovosezonske pobjede s kojom se učvrstila u gornjem domu elitnog nacionalnog natjecanja.

Momčad Hrvoja Vlašića je tako nakon Splita 'skinula skalp' i drugoj ABA-ligaškoj momčadi i pokazala da ipak nije baš uvijek u šoldima sve. 

Druga je ovo pobjeda Puntamičana u službenim utakmicama protiv Zadra. Prvi puta slavili su 2007. godine pod vodstvom današnjeg šefa omladinskog pogona Zadra Tihe Bujana. Nakon te utakmice Zadar je smijenio trenera Petra Popovića i ubrzo na njegovo mjesto doveo Aleksandra Petrovića.

Više od poraza Veljka Mršića bi trebala brinuti činjenica da je Sonik izgledao svježije, bio suparnik koji više želi pobjedu, a u ključnim trenucima Puntamičani su pokazali više hrabrosti i donosili mudrije odluke. 

Uzmimo samo za primjer prodor Sandra Rašića uz aut liniju ispod koša s kojim je slomio Aleksandra Bursaća i zabio na drugi obruč za 76-71. Ili tricu Jakova Vladovića koja je prethodila ovoj Rašićevoj minijaturi. Ta dva poteza riješila su pitanje pobjednika. Takvo oružje, u arsenalu Mršićeve momčadi nismo vidjeli. To je ono što Zadar mora rješavati. 

Sigurni smo da će ovo biti duga noć u gradu košarke, jedni će imati slatke snove, drugi promišljati o potezima koji slijede.

Ušlo se duboko u sezoni, a momčad se još slaže, traži, uigrava... Neki igrači su u odnosu na prošlu sezonu neprepoznatljivi, ne snalaze se u novim ulogama. Koliko god nas iz kluba uvjeravali u suprotno, vidljivo je da nema kemije, ekipa nije prodisala.

Sonik je s druge strane prvu trećinu natjecanja odradio iznad svih očekivanja, kako god njihov sljedeći susret s Osijekom u Jazinama završio. Dečki se s lakoćom prebrodili brzi odlazak Josipa Jukića, samoizolaciju petorice igrača, ozljede Rašića i Šarlije... Bez dobre atmosfere u svlačionici i struke koja uspješno vodi momčad to ne bi bilo moguće.

Par riječi o utakmici. Sonik je od početka zaigrao agresivnije i s više želje, stekao 10 poena prednosti u prvoj četvrtini te ih uspješno očuvao do velikog odmora. Umjesto da u nastavku vidimo preporođeni Zadar, vidjeli smo novi uzlet Puntamičana koji su imali i 18 poena viška (57-39).

Zadar se do ulaska u zadnju četvrtinu približio na -11, i onda krenuo u završni lov. Stigli su Mršićevi igrači do zaostatka od jednog poena (71-70), no uslijedili su spomenuti potezi Vladovića i Rašića kojim je Sonik potvrdio zasluženu pobjedu. 

Najefikasniji igrači u redovima Sonika bili su najiskusniji - Teo Petani (16) i Jakov Vladović (15). Lovre Runjić ih je porstigao 11, Marin Vručinić 10, a Tomislav Cvitković i Daniel Zovko po 9.

Kod Zadra Martin Junaković je zabio 17, Dominik Mavra 16, Chinanu Onuaku 14, a Justin Carter 11. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore