Hrvatska
Zadar s lakoćom svladao Sonik uz značajan učinak Brale, Buljana i Paponje

Zadar s lakoćom svladao Sonik uz značajan učinak Brale, Buljana i Paponje

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Premijerligaši napokon mogu na zasluženi odmor.


U posljednjem susretu 11. kola HT Premijer lige Zadar je u Jazinama svladao Sonik Puntamiku rezultatom 68-87.

Gradski derbi Sonika i Zadra je zbog obveze nominalno gostujuće momčadi u regionalnoj ligi (podsjetimo, Zadar je prije dva dana odigrao susret 9. kola ABA lige s Igokeom) prebačen sa srijede na subotu, pa su ove dvije momčadi dobile priliku zatvoriti prvi krug natjecanja u domaćem prvenstvu.

Lajtmotiv prve četvrtine bio je velik broj iznimno naivnih prekršaja s obje strane, po dva puta su igrači ovih momčadi dopuštali protivnicima postignute poene uz faul i prateće dodatno bacanje. Sonik je tricama Ivana Vučića i Marka Juriča krajem četvrtine uspio doći do prednosti na prvom odmoru (23-22).

Pristup dvojice trenera bio je dijametralno suprotan što se rotacija tiče. Vladimir Anzulović je studiozno tražio idealnu petorku i dao priliku svim igračima koji su bili u zapisniku, dok je Stipe Kuliš povjerenje ukazao tek dvojici igrača van početne petorke, pri čemu je Jurič imao značajniju ulogu od Marka Prskala, čija jedina uloga je bila odmaranje Marina Šarlije. Kratka rotacija i fizički limiti držali su Puntamičane u igri otprilike šesnaest minuta. Gabrijel Marić je svojom jedinom tricom na susretu domaće odveo na, pokazat će se, njihovo najveće i ujedno posljednje vodstvo na ovoj utakmici (36-32), što je prisililo Anzulovića na minutu odmora. U posljednje četiri minute prvog poluvremena na scenu, uz sjajnog i šuterski iznimno raspoloženog Justina Cartera, na scenu stupa mladi Tomislav Buljan. Ovaj mladi igrač s dva snažna zakucavanja podiže publiku na noge, a završni udarac u seriji Zadra od 15-0 Puntamičanima je priuštio Carter, koji je nekoliko sekundi prije isteka poluvremena na centru ukrao loptu Petru Mariću i efektno zakucao u kontri za prvu dvoznamenkastu prednost abaligaške momčadi (36-47).

Sonik je u nekoliko navrata u trećoj četvrtini uspijevao doći na osam poena zaostatka, ali još jednom padaju u posljednjih nekoliko minuta dionice. Rezultat je u tim trenucima ovisio ponajprije o centarskoj rotaciji Zelenih. Dok je Šarlija u svojim minutama na parketu održavao Sonik u plusu, Prskalove minute su bile znak Anzulovićevim momcima za potpunu eksploataciju na oba kraja terena. Zadar u nepune tri minute radi seriju 15-4 i odvaja se na visokih 19 razlike (49-68), što domaći do kraja četvrtine donekle anuliraju s pet poena u nizu, pa se u posljednju dionicu ulazi s 14 razlike u korist Zadra (54-68).

Anzulović je u posljednjih deset minuta dao priliku svojim mladim perjanicama, koje su uz svesrdnu pomoć iskusnih kolega (Mavra, Carter, Junaković) do kraja održali visoku razliku i slavili s konačnih 68-87.

Najistaknutiji pojedinci u redovima pobjedničke momčadi bili su Carter (22 poena, 5 skokova), Brala (16 poena, 8 skokova) i Junaković (16 poena, 7 asistencija), dok su kod Zelenih prednjačili Vučić (15 poena, 8 skokova) i Šarlija (13 poena, 6 skokova).

Slijedi reprezentativna stanka koja za Zadar neće trajati predugo, jer za manje od tjedan dana na rasporedu ima susret osmine finala protiv Pule 1981.