Europa i Svijet
Spahija doveo Arapa u Maccabi!

Spahija doveo Arapa u Maccabi!

Autor: Paulo Sarić

Najbolji skakač prošlosezonskog izdanja izraelske lige preselio u Tel Aviv.

Karam Mashour je novo pojačanje velikana izraelske košarke. Dovođenje ponajboljeg igrača domaće lige u redove Maccabija ne bi bilo ništa čudno da se ne radi o – Arapu. Premda ga je ugovor vezivao za Bnei Herzliyu i naredne sezone klub iz Tel Aviva je dogovorio uvjete otkupa i doveo Nazarećanina u svoje redove. Ugovor je potpisan na dvije godine, s opcijom produljenja na treću, a dosadašnji klub 25-godišnjaka će imati prednost u pregovorima sa svojim bivšim kapetanom ukoliko iz nekog razloga ranije prekine ugovor s momčadi Nevena Spahije.

Mashour je rođen 1991. godine u Nazaretu u miješanom braku između Arapa i kršćanke te se košarkom počeo baviti s 13 godina. Dobre igre u Izraelu dovele su ga i do U-18 reprezentacije s kojom je nastupio na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2009. godine. Mlad je otišao u SAD gdje je nastavio igrati košarku prvo na UNLV-u na kojem nije dobio pravu priliku, a potom i na Morehead State sveučilištu gdje se zadržao do 2015. U svojoj posljednjoj sezoni u SAD-u bilježio je 10.9 koševa i 5.9 skokova po utakmici.

Prije dvije godine vratio se u Izrael te je potpisao za Bnei Herzliyu. Prve je sezone dobio nagradu za otkriće godine, da bi prošle godine zasjao i postao najbolji igrač svoje momčadi. Fantastične igre su mu donijele izbor u idealnu petorku domaće lige, te poziv na all-star utakmicu. A kako i ne bi, kada je tijekom čitave godine bilježio dvostruko dvocifreni prosjek s 14.5 poena i 10.3 skoka po susretu. Ujedno je bio i najbolji skakač lige, te drugi najuspješniji igrač s izraelskom putovnicom u globalu.

Sredinom prošle godine, nakon transfera Avirama Zelikovicha u Hapoel Jerusalem, postao je i prvi arapski kapetan neke momčadi u povijesti izraelske prve lige. Zaista, ogroman uspjeh znajući kakva je Izrael država.