Hrvatska
Spahija: Hrvati su vrhunski treneri

Spahija: Hrvati su vrhunski treneri

Tribina je organizirana na inicijativu grupe dugogodišnjih trenera nezadovoljnim pesimizmom koji poprima oblik masovne histerije.

Pred 50-tak košarkaških trenera u Zagrebu je jučer održana tribina pod nazivom „Što me pokreće i što sve treba poduzeti za ostvarenje uspješnosti u trenerskom radu“ na kojoj su gostovali Neven Spahija, Tihomir Bujan i Ivan Rudež.

Na samom početku Spahija je s velikim oduševljenjem pohvalio inicijativu za okupljanje ovakvog tipa, osobito što je ideja potekla od samih trenera. Naglasio je da je u 30-godišnjoj njegovoj karijeri ovako nešto pokrenuto prvi puta i nada se da će ih biti više i češće.

Bujan: „Nemojte se obeshrabriti, moramo vjerovati da je ovakvo stanje sa statusom trenera samo privremeno!

Razgovaralo se o ulozi pomoćnika glavnom treneru za koje su se sva trojica složila da je danas u Hrvatskoj podcijenjena uloga asistenata. Rudež je izjavio da je jako rano sazrio kao trener i žali što nije imao više prilika asistirati starijim i iskusnijim kolegama kako bi od njih učio. Bujan je dodao da je u vrhunskim klubovima trenerski rad timski posao u kojem postoji sustavna podjela rada kako bi svi zajedno pridonijeli što boljem rezultatu, a Spahija je zaključio da su upravo asistenti strašno bitni za kvalitetan rad s momčadi.

Spahija: „Nitko nije kriv ako ne postaneš dobar trener. Nekad te pokradu, ali nekad i dobiješ ne zasluženo. Najbitniji je „tim“ i kemija u njemu, a tek onda uporan rad.“

 U razgovoru su se dotakli stresa u poslu, selekcije igrača u klubovima, a izrazili su nezadovoljstvo da u Hrvatskoj sportski direktori nisu iz redova najiskusnijih trenera, već je češće slučaj da ta mjesta zauzimaju igrači nakon netom završene karijere.

Rudež: „Nismo više brand vani, ali postoje načini; prvo – učite strane jezike. (...) Svi mi imamo viziju kako pobijediti, i moja baba ima viziju!“

 Na kritike da se u Hrvatskoj ne proizvodi igrači, Rudež je odgovorio da je ovaj prostor pun igrača koji po antropometrijskim predispozicijama zadovoljavaju sve preduvjete, a Spahija se nadovezao da Litva, kao košarkaška velesila ima u NBA jednog igrača, dok ih mi imamo 7-8, što je podatak koji govori sam za sebe. Bujan je dodao da u usporedbi s drugim zemljama svakako imamo potencijala, ali smo izgubili rejting na kojem treba dodatno raditi, ali i voditi računa da se ne odbacuju igrači koji nisu u selekcijama, već da se ljetnja pauza koristi za njihov razvoj kako bi među njima proizašao netko tko bi se naknadno mogao uključiti u bazu.

Tribina je završena porukom da se svi trebamo baviti sami sobom i sebe analizirati, umjesto da se akumulira negativna energija koja se usmjerava prema drugim stvarima. Moderator tribine bio je novinar Domagoj Pancirov.