Intervjui
Spahija je bio prvi koji se posr** po reprezentaciji!

Spahija je bio prvi koji se posr** po reprezentaciji!

Stojko Vranković uzvraća udarac.

U intervjuu kojeg je dao novinaru Sportskih novosti Tvrtku Puljiću predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković se osvrnuo na prozivke koje stižu na račun njega i njegovih suradnika u posljednje vrijeme. Prenosimo dio njegovih razmišljanja, ostale možete pročitati ovdje

Prokomentirao je javne istupe Giuseppea Pina Giergie, Nevena Spahije i Ace Petrovića.

Giuseppe Giergia

Foto: Iva Perinčić (Basketball.hr)

- Shvaćam kritiku Pina Giergie, jedino se ne slažem da smo Ivicu Skelina postavili po nekoj rođačkoj liniji jer to nije istina i tako se u Savezu ne radi. I pozvali smo Giergiu, kao bivšeg izbornika, na utakmice u Zadru, on se uljudno zahvalio na pozivu. I nije da te ljude, legende ne zovemo, da ne želimo uspostaviti kontakt. No, neke stvari Giergia možda ne zna.

- Otkako sam preuzeo Savez, a ima tome godina i četiri mjeseca, napravljeno je puno toga. Prvi radni dan proveo sam u Gradskom poglavarstvu jer sam preuzimajući Savez u njemu zatekao dug. Postojao je taj dug za catering s Eurobasket, ali i tužba bivšeg zaposlenika Jakimenka. Moj je zadatak bio pribaviti novac, a revizorska kuća nam je savjetovala da te novce imamo osigurane na računu jer nikada ne znaš kad te netko može blokirati dok traje postupak. Nakon deset-petnaest godina naša je domaća liga dobila sponzorstvo potpisano na tri godine, smanjeni su troškovi klubova sa 220.000 kuna na 58.000, a dogodine bi se to trebalo pretvoriti u čistu članarinu. Sufinanciraju se i ostale lige, kao i Prva ženska liga, a prvi put u povijesti Saveza potpisan je ugovor s izbornicom reprezentacije, a to je Anđa Jelavić. Zatim uvedena je jedinstvena kadetska liga, imamo završnice mlađih kategorija sve na jednom mjestu, organizirali smo završni turnir mini-basketa s deset momčadi, a svi troškovi idu na račun Saveza. Razvijamo ideju 3x3, koji je postao olimpijski sport i dvije ga godine financira isključivo Savez, a sada smo u pregovorima s HOO-om oko razvitka tog sporta jer on je uvršten u olimpijski program. Završnicu Kupa Krešimir Ćosić podigli smo na Final 8, a dogodine pokrećemo, u suradnji s NBA-om i Junior NBA ligu, koja će biti rasprostranjena po osnovnim školama. Usput, ja sam kao predsjednik donio odluku da naši mladi igrači kad odlaze u inozemstvu ne moraju više plaćati Savezu odštetu s obzirom na to koliko su prije toga participirali s mlađim reprezentacijama jer je to bio sulud propis. Znači, nije da se baš ne radi...

Neven Spahija

Foto: Euroleague.net 

- Je li Spahiju prije olimpijskih kvalifikacija u Torinu zvao predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa i je li ga Spahija odbio? Jest. I bio je Spahija, nemojte zaboraviti, prvi koji se odmah “posr..” po reprezentaciji čim smo izgubili prvu utakmicu u Torinu od Italije. A kad smo se plasirali na Igre, bilo je “daj dite materi”. Zatim, o čemu govorimo, zar Spahija nije vodio Hrvatsku na Eurobasketima 2003. i 2005, prvi je bio izlučni za Igre 2004, a drugi za SP 2006. Nije nas odveo ni na jedno od ta dva natjecanja, pa ja sam njega pitam je li to bila tragedija? On će vjerojatno zaključiti da to nije tragedija.

- Spahija kaže da treba zvati legende. I OK, ali kad je on bio izbornik, a ima tome i 15 godina, njemu je Mirko Novosel bio savjetnik. Ali on je tada imao 65 godina, a danas ima 80. I da ne zaboravim. Kad je Spahija bio izbornik, 80 posto igrača u reprezentacija zastupala je ista menadžerska agencija. To je činjenica. Ja danas i ne znam, niti me zanima tko je reprezentativcima agent.

- Ako se sjetite, moja je prva izjava kad sam izabran bila da je svatko dobrodošao. U ovih godinu i četiri mjeseca došao je do Saveza samo jedan trener, samo Jasmin Repeša. I bio je dobronamjeran, popričali smo...

- Mudri Spahija uzima za primjer Španjolsku, kako je ona izvukla veterane da ih spašavaju u kvalifikacijama. Ma, dajte nama Španjolsku ligu. Ni jedan od ovih igrača ne igra u Španjolskoj, Popović je bio ozlijeđen i nije mogao pomoći, iz Italije dolaze samo Perić i Planinić jer je i Stipčević bio ozlijeđen.

Aco Petrović

Prokomentirao je i izjavu bivšeg izbornika Ace Petrovića koji je rekao kako se u Savezu sluša Big Bossa iz Splita, misleći, na Dina Rađu.

- Ma, može Aco govoriti što želi. Ja sam predsjednik Saveza i moja je odgovornost najveća. Stručni savjet danas ne radi kao što je to radio nekada, on svoje odluke donosi samostalno, a ne po naredbi. Osobno ne mogu prihvatiti lažnu informaciju da su se neke odluke donosile e-mailom, jer sam osobno bio na jednom Stručnom savjetu, gdje su svi diskutirali.

Dotaknuo se i izborničkih plaća.

- Naša dva posljednja izbornika radila su za deset i pol tisuća kuna mjesečno. Recite mi, za te pare koga ćemo mi dovesti? Uz dužno poštovanje prema svakom poslu, ali dobar konobar danas ima veću plaću od košarkaškog izbornika! Meni Perica Bukić kaže da su oni u vaterpolu imali silnih problema, pa su doveli Ratka Rudića i time postavili kamen-temeljac svih kasnijih uspjeha. I da bismo tako trebali mi. Kažem mu ja, “Pero, svaka čast, ali Ratko u košarci, a i nema takvog, košta milijun i pol, dva milijuna eura na godišnjoj razini”. O čemu govorimo...