Hrvatska
Spahija 'školovao' Dinamo pa poručio: Ovo je jedini način da napreduje

Spahija 'školovao' Dinamo pa poručio: Ovo je jedini način da napreduje

Autor: KK Dinamo Zagreb Photo: KK Dinamo Zagreb

Poraz kao škola

Kvalitetu par razina iznad pokazala je momčad Umane Reyer Venezie, stanovnika iz vrha talijanske lige, ali i EuroCup momčadi. Ozbiljno shvativši prijateljsku utakmicu protiv ekipe Dinama Zagreba, momčad Nevena Spahije odnijela je pred 2500 gledatelja pobjedu rezultatom 94:62.

Košarkaši Dinama uoči nove sezone dobili su veliko iskustvo, osjetili su fizički jaču i puno bržu košarku. Pogotovo su se s tim suočili u prvoj četvrtini u kojoj je Umana Reyer otišla na mirnu razliku namećući visoki tempo igre. Kada su se zagrebački plavi navikli na takvu, drugu dimenziju košarke, igrači koje je vodio Milan Ličina pokazali su da u Premijer ligi i Alpe Adria Cupu imaju što za reći.

- Fenomenalna škola za našu momčad. Doživljaj ovakve utakmice protiv takvog protivnika je nešto što možemo samo priželjkivati i nadati se što više ovakvih lekcija kroz koje, ne samo igrači, već i naš cijeli stožer napreduje. Bez obzira na rezultat ovo je bio lijep doživljaj i jako sam zadovoljan. U početku nam je trebalo vremena da se naviknemo na takav agresivan način igre koji oni njeguju, njihova moćna tijela ulaze čvrsto u te blokove i to je nešto s čim se ne srećeš u našoj ligi. Da imamo više ovakvih utakmica, to bi još bolje izgledalo - sažeo je dojmove nakon utakmice Milan Ličina koji je odradio dosadašnje pripreme s momčadi Dinama.

Neven Spahija bio je u posebnoj situaciji, ali priznaje da se trudio istodobno pratiti i svoju momčad koju trenira, ali i svoju drugu momčad obzirom da je i potpredsjednik Dinama.

- Jako sam sretan što smo uspjeli organizacijski u realizaciji ove utakmice, jer ipak je bilo puno ljudi u dvorani. Mislim da je košarka koja se mogla vidjeti bila sasvim zadovoljavajuća za dva tjedna priprema koliko su tek prošle i jedna i druga momčad. Očita je kvaliteta Venecije, makar je rezultat bio zaista u drugom planu, bar meni osobno. Što se tiče Dinama, evo reći ću da sam jako zadovoljan kako je to izgledalo, jako dobro i jako ozbiljno. Ovo je jedini način da Dinamo napreduje. Košarka koja se igra pet na pet hodajući s jedne na drugu stranu je odavno umrla. Ovo put kojim Dinamo mora ići - kazao je kratko Spahija nakon utakmice.

Najviše koševa u redovima zagrebačke momčadi postigli su Ivan Novačić (18 poena), Ivan Vučić (16 poena) i Filip Kraljević (12 poena). Veteran Novačić koji ima iskustva igranja u Italiji kaže da malo žali što je utakmica došla tako brzo u pripremnom periodu pa Dinamo nije bio potpuno uigran.

- Ovo nam je prava lekcija kako se treba igrati jedna prava košarka s puno kontakata i fizičke dominacije. Ovo nam treba pokazati put kako moramo izgledati u sezoni. Puno smo karakterno drugačija momčad u odnosu na lani i moramo ciljati visoko. Na početku smo mislim bili impresionirani malo, a kasnije je to izgledalo puno bolje. Na kraju smo izgubili i snage, jer ipak se najviše tu njih pitalo, ipak je to ozbiljna EuroCup momčad - kazao je Novačić.

Ivan Vučić smatra ovu utakmicu jasnim pokazateljem kako Dinamo u idućoj sezoni mora igrati i čemu mora težiti.

- Još je rana faza priprema, imamo dosta prostora za napredak i trebamo još puno raditi, dobro se uigrati. Večeras smo vidjeli kojim ritmom i brzinom trebamo igrati od početka Premijer lige - kazao je Vučić.

Dinamo nastavlja svoje pripreme u Zagrebu gdje ih čeka još nekoliko prijateljskih test utakmica uoči prvog kola protiv momčadi Škrljeva, a od ovog tjedna treninge počinje voditi novi trener momčadi Josip Sesar. Podsjetimo, Sesar je uzeo kratak odmor nakon uspješne ljetne epizode kao izbornik Hrvatske.