Europa i Svijet
Hrvatska
Škare, Banović i Majstorović predvodile kadetkinje do pobjede nad Ukrajinom

Škare, Banović i Majstorović predvodile kadetkinje do pobjede nad Ukrajinom

Autor: Branko Tabak

FIBA European Challenger

Novi dan, nova utakmica, nova pobjeda kadetkinja Hrvatske na FIBA European Challengeru u španjolskom San Fernandu. Ovoga puta bez šokova. Izabranice Željka Ciglara su naučile lekciju protiv Litve koja se vratila u igru nakon 26 poena zaostatka te utakmicu protiv Ukrajine kontrolirali od početka do kraja uz konačnih 78-54.

Ukrajinke su se držale na dva do tri posjeda zaostatka do rezultata 16-12. Tada kreće hrvatska serija koja joj na kraju prve četvrtine donosi velikih 15 poena viška (27-14). Baš kako je i počela, uvodna četvrtina je i završila – tricom. Onu prvu potpisala je Nina Novak, a završnu Karolina Škare.

Maksimalan fokus Hrvatice su zadržale i u drugoj dionici tijekom koje su dva puta bile na +18, da bi Ella Majstorović u posljednjem napadu prvog poluvremena zaokružila priču na uvjerljivih +20 (45-25).

Ukrajinke su s 51-31 u trećoj četvrtini stigli do 52-40. Bilo je to jedino kratkotrajno poniranje u hrvatskoj igri. Do početka posljednje četvrtine prednost se vratila na +20 (60-40), a tijekom posljednje rasla i do +30 (74-44). Uvjerljivo i zasluženo slavlje hrvatskih kadetkinja nagrađeno je pohvalama izbornika Željka Ciglara:

“Danas ista slika kao i jučer. Odličan ulaz u utakmicu i +20 na poluvremenu. Iako sam upozorio da i u treću četvrtinu moramo uči na isti način kao u prve dvije, opet smo imali malu crnu rupu. Ovaj put smo je uspjeli brzo neutralizirati. Odlična partija svih 12 igračica, ali posebno treba istaknuti Škare koja je odigrala jednu od onih utakmica u kojima je izuzetno nadahnuta. Velik posao u stvaranju razlike u prvom poluvremenu dala je Lucija Banović. Od sutra nas čeka puno zahtjevniji posao jer sljedeća tri protivnika su ozbiljne ekipe i bit će teško. Vjerujem da će djevojke dati sve od sebe i pokušati napraviti i neko iznenađenje.”

Prvi od tri prestala protivnika je Španjolska s kojom Hrvatska igra u srijedu s početkom u 20:30 sati, slijedi dan odmora pa utakmice s Mađarskom (petak, 17:30) i Srbijom (subota, 14:30).

Do pobjede protiv Ukrajine Hrvatsku su predvodile Karolina Škare (22 poena, 11 skokova), Lucija Banović (14 poena, 12 skokova) i Ella Majstorović (14 poena, 3 skoka, 3 asistencije).