Europa i Svijet
Hrvatska
Španjolska: Tončinić preokretom do prve lige

Španjolska: Tončinić preokretom do prve lige

Autor: Paulo Sarić

Najbolja partija hvatskog visokog igrača u finalnoj seriji.

Momčad San Pablo Burgosa i u trećem je susretu finala doigravanja za ulazak ACB ligu svladala Quesos Cerrato iz Palencije, rezultatom 85-86. Kao i prva utakmica, i ova je bila zanimljiva da samoga kraja te su suigrači bivšeg igrača Zadra ponovno slavili samo pola koša razlike, nakon velikog preokreta.

Tončinićeva je momčad doigravanje završila sa savršenim učinkom, pobijedivši u svih devet susreta, te je na terenu zasluženo izborila mjesto u elitnom rangu španjolske košarke. Pred 300-tinjak navijača koji su doputovali u Palenciju, gostujući se sastav osjećao više nego ugodno te je s 0-6 otvorio utakmicu. Domaćin se brzo vratio i preokrenuo, da bi Tončinić s nekoliko vezanih poena ostavio svoju momčad na posjedu zaostatka, na koncu prve dionice. Domaća je momčad na poluvrijeme otišla s pet poena prednosti, a sve do sredine treće četvrtine utakmica je bila na jednu loptu. No, tada Palencija radi seriju 12-2 te u posljednju dionicu ulazi s velikih 14 poena prednosti. Kao i u prvom susretu, Tončinićevi se suigrači nisu predavali i polako su topili zaostatak da bi u posljednje tri minute prišli na samo minus dva. Bilo je vidljivo da se nervoza uvukla u redove obje momčadi, a u takvoj su se igri bolje snašli gosti. Pri zaostatku od pola koša ukrali su loptu te je Álex Barrera 16 sekundi prije kraja zabio oba bacanja za, pokazat će se, konačnih 85-86. Palencija je promašila zadnji šut i slavlje gostiju je moglo započeti.


Najefikasniji u redovima Burgosa bio je Eduardo Martinez Balmaseda s 20 koševa, dok je Tončinić odigrao najbolju partiju finalne serije i zabio devet koševa, uz tri skoka, za 17 minuta provedenih na parketu. Domaći je sastav imao petoricu dvoznamenkastih, ali nisu pronašli igrača koji bi preuzeo odgovornost na sebe i produžio nadu za plasman u prvu ligu.

Hoće li Tončinićeva momčad zaista i igrati u Endesa ligi, saznat ćemo u narednom periodu, pošto pravila španjolskog saveza nalažu da se uz sportske moraju ispuniti i složeni financijski i institucionalni uvjeti.