Europa i Svijet
VIDEO: Španjolci odradili posao

VIDEO: Španjolci odradili posao

Autor: Paulo Sarić

Više se ne isplati riskirati šut Rickyja Rubija.

Španjolska je pred prepunom Sinan Erdem Arenom u Istanbulu svladala Tursku rezultatom 73-56 i očekivano se plasirala u četvrtfinale Europskog prvenstva. Iako su igrali na gostujućem terenu pred 16 000 gledatelja Španjolci su bili veliki favoriti uoči početka susreta, a to su i opravdali na terenu. Turci nisu vodili niti u jednom trenutku utakmice, a iako su u nekoliko navrata priprijetili na koncu je razlika u kvaliteti prevladala.

Taktika trenera Sarıca bila je očita. Odmaknuti se od Rubija, pustiti ga da puca trice i nadati se da će promašivati. No, danas nije bio takav dan, što je novi razigravač Utah Jazza pokazao već nakon 12 sekundi dvoboja kada je neometan pogodio za 3-0 Španjolske. Prednost izabranika Sergija Scariola rasla je iz minute u minutu te su već na ulazu u drugu četvrtinu bili nadomak dvoznamenkaste razlike. Ona je konačno dosegnuta u 11. minuti nakon lijepe akcije Sergija Rodrigueza i Paua Gasola koju je potonji završio zakucavanjem. Turci su se s protokom vremena konsolidirali te smo ušli u razdoblje igre u kojem se igralo koš na koš, pa se na poluvrijeme otišlo s 33-25 za goste.

FOTO: fiba.basketball

Turska je nošena bučnom podrškom svojih navijača nastavila igrati na gornjoj granici svojih mogućnosti te se devet sekundi prije kraja treće dionice tricom Mahmutoglua približila na samo jedan posjed zaostatka, razliku na kojoj nije bila od samog otvaranja susreta. Nažalost po njih, u posljednjoj je sekundi Rodriguez pogodio tricu i odveo svoju momčad na ugodnijih plus šest. Pokušavali su domaćini još nekoliko minuta isprovocirati veliko iznenađenje, no trica Rickyja Rubija na ulasku u 35. minutu je konačno prelomila susret, a nakon što je isti igrač dva napada kasnije ponovno zabio iza linije 6.75 potonule su sve nade Turaka u iznenađenje. Do kraja susreta je prednost Španjolaca samo rasla, a konačan je rezultat postavio Juancho Hernangomez tricom na ulasku u posljednju minutu.


Goste je predvodio Ricky Rubio s 15 poena i čak tri pogođene trice, dok su iskusni Pau Gasol i Sergio Rodriguez dodali po 11. Turcima nije bilo dovoljno 20 koševa Furkana Korkmaza koji je bio jedini raspoloženi igrač u redovima domaćina.

Španjolska će u četvrtfinalu odmjeriti snage s Njemačkom koja je jučer iznenađujuće svladala Francuze i izbacila ih s prvenstva.