Europa i Svijet
Španjolska se vratila nakon minus 15 i postala prvi polufinalist

Španjolska se vratila nakon minus 15 i postala prvi polufinalist

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Finska nije imala odgovor na agresivne Španjolce u drugom poluvremenu.

Španjolska je u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Eurobasketa 2022 bila bolja od Finske rezultatom 100:90 (19:30, 24:22, 30:15, 27:23). U polufinalu sada čekaju boljeg iz dvoboja Njemačke i Grčke.

Na samom početku utakmice vidjeli smo odličan start Španjolske koja je povela s 8:2, a onda su krenuli Finci, pogađali su skoro svi koji su bili na terenu i to im je donijelo vodstvo nakon prvih deset minuta 30:19. U tri navrata druge četvrtine Finska je došla do najviših plus 15 na utakmici. Treći puta je to bilo u 19. minuti i činilo se kako će s uvjerljivom razlikom na odmor, ali u posljednjih minutu i 50 prvog poluvremena, Španjolci dižu agresivnost u obrani i smanjuju na devet poena minusa.

Potpuni preokret vidjeli smo u trećoj četvrtini u kojoj je Španjolska nastavila s agresivnom obranom koju su počeli igrati krajem prvog poluvremena i u ovom su periodu potpuno razbili neprepoznatljive Fince. Dobili su taj period s 30:15 i u posljednji period ušli s šest poena prednosti.

Finska se nije predavala i bili su stalno tu negdje, došli su na minus dva na 4:43 do kraja, ali onda niti jedna momčad minutu i deset sekundi nije uspjela postići koš. Finci su tu propustili priliku, a Dario Brizuela tada pogađa tricu za plus 5 Španjolske. Nakon izgubljene lopte Finaca, točku na i stavlja Rudy Fernandez novom tricom za plus sedam na dvije i pola minute do kraja. Finci se tu nisu uspjeli oporaviti i Španjolska je na kraju potpuno zasluženo slavila prolazak u polufinale. 

Najbolji u redovima pobjednika bila su braća Hernangomez, Willy je ubacio 27 poena uz 15 skokova, Juancho je zabio 15 uz 4 skoka. Brizuela se zaustavio na 14 poena, Fernandez na 11, a odličan je bio Lorenzo Brown iako ga nije posebno išlo u napadu, ubacio je 10, ali je zato imao velikih 11 asista. Kod Finaca najbolji Lauri Markkanen s 28 poena, 11 skokova i 3 asistencije, Mikael Jantunen je ubacio 18, Alexander Madsen 13, a Sasu Salin 11. Finska je na utakmici imala čak 19 izgubljenih lopti što je previše za jednu utakmicu četvrtfinala.