Hrvatska
Regija
Spas u zadnji čas! Zadar nadoknadio -14 i u posljednjoj minuti došao do velike pobjede u Skoplju

Spas u zadnji čas! Zadar nadoknadio -14 i u posljednjoj minuti došao do velike pobjede u Skoplju

Autor: Paulo Sarić

Izvrsna partija Vladimira Dašića u drugom poluvremenu.

Dugo je vremena izgledalo da ćemo gledati još jednu blijedu i bezidejnu predstavu košarkaša Zadra na kakve su već nas navikli ove sezone. Imao je MZT početkom treće četvrtine i visokih 14 poena viška, no onda se kao deus ex machina na parketu ukazala visoka petorka dalmatinskog sastava koja je do kraja susreta sve preuzimala i osigurala Nazorovim trupama minimalnu pobjedu rezultatom 77-78 i 'majstoricu' za sedam dana u Krešinom domu.

Otvaranje utakmice bilo je preslika prvog dvoboja igranog prije šest dana. Spora i bezidejna igra u napadu i obrana s više rupa od kvalitetnog švicarskog sira bacili su Zadrane u dvoznamenkasti minus već nakon šest minuta igre (18-8). U domaćim je redovima ponovno bio razigran američki bekovski dvojac Medford-Woodard, no za drugačiji scenarij od zadarskog pobrinuo se njihov sunarodnjak Mario Little koji je uzeo loptu u svoje ruke i s 11 poena u prvih deset minuta dao nadu gostima.

Kako je vrijeme odmicalo tako se poboljšavala krvna slika dalmatinskog sastava koji je iz minute u minutu djelovao sve borbenije i kompaktnije na terenu, no za potpuni povratak trebalo je sačekati 18. minutu i prve poene do tada neraspoloženog Luke Žorića čime je okrunjen period dobre igre Nazorovih momaka na obje strane terena.

FOTO: KK MZT Skopje - Petr Stojanovski

No, kao i nebrojeno puta ove sezone Zadrani su sve prosuli u samo dvije minute.

Serija pogrešaka poklonila je Makedoncima osam poena pa se u svlačionice otišlo s 43-35 za MZT, a u istom se ritmu krenulo i u drugo poluvrijeme. Ubačaj Božića samo je izazvao domaćine koji su odgovorili novom serijom 8-0 i s ukupnih 16-2 u nešto manje od četiri minute igre otišli na velikih plus 14 (51-37) i upalili i posljednje alarme u redovima Zadra.

Spas je stigao na defenzivnom dijelu terena. Petorka bez razigravača uspjela je zatvoriti bekovsku liniju MZT-a i otupiti napadačku oštricu skopskog sastava. Da nije bilo trice Andrije Bojića s osam metara i male nepažnje Božića kojemu je Stojanovski iščeprkao već uhvaćenu loptu, gosti bi već krajem treće četvrtine vratili stvari na početak. Ovako je za potpuni povratak trebalo sačekati otvaranje posljednje dionice i dva slobodna bacanja Žorića za 58-58.

Nazor je ostao vjeran petorci koja ga je vratila u susret (Little-Božić-Vuković-Dašić-Žorić) i na koncu mu se isplatilo. Nakon perioda izjednačene igre Vuković i Dašić su povezali nekoliko dobrih napada, pri čemu valja posebno istaknuti iskusnog Crnogorca koji je u ključnim trenucima preuzeo odgovornost na obje strane terena i pomogao svojoj momčadi doći do zlata vrijedne pobjede.

FOTO: KK MZT Skopje - Petr Stojanovski

U posljednjih se sto sekundi ušlo s plus šest Zadra, no da susret ne prođe bez drame pobrinuo se raspoloženi James Woodard. Amerikanac je prvo položio preko Žorića, a potom i nakon dva skoka u napadu pogodio s velike udaljenosti za samo minus jedan iz domaće perspektive (76-77).

Uslijedila je penal-završnica. Žorić je bio polovičan, jednako kao i Woodard s druge strane, no posljednja je lopta pripala Makedoncima. Odgovornost je preuzeo najbolji strijelac domaćina, no bio je neprecizan pa će o posljednjem članu ABA lige odlučivati treća utakmica u Zadru.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Mario Little s 20 poena i pet asistencija, Žorić je dodao 17 koševa i sedam uhvaćenih lopti, a valja istaknuti i dobru partiju Vladimira Dašića koji je uz bitne defenzivne role stigao ubaciti 12 poena i osam skokova, pa domaćinima nije pomogla ni nova nadahnuta predstava američkog dvojca Woodard-Medford koji su ubacili 26, odnosno 17 koševa.