Hrvatska
Regija
Spektakularan preokret hrvatskog prvaka!

Spektakularan preokret hrvatskog prvaka!

Autor: Paulo Sarić

Vitamini su u četvrtoj četvrtini postigli tek poen manje nego u prvih pola sata.

Košarkaši Cedevite došli su do četvrte uzastopne pobjede. Nakon Crvene zvezde, Ribole Kaštela i MoraBanc Andorre momci Jurja Zdovca nakon velikog preokreta svladali su Megu Bemax rezultatom 77-81. Cedevita je u posljednjoj četvrtini zaigrala s izuzetno niskom postavom što joj je donijelo čak 40 koševa čime je došla do svoje četvrte pobjede u ABA ligi.

Cedevita je utakmicu otvorila s dvije vezane trice te je malo tko u tim trenucima mogao očekivati da ćemo u nastavku poluvremena gledati izuzetno neefikasan dvoboj. Gosti su imali rezultatsku inicijativu sve do pred kraj prve četvrtine, a u dva su navrata vodili i sa šest koševa (8-16 i 10-16), no Mega se do isteka desete minute vratila unutar jednog posjeda zaostatka. A tada je momčad Dejana Milojevića zaigrala izvrsnu obranu. Vitamini su na razne načine pokušavali doći do koša, ali nisu uspijevali. Promašivali su ispod obruča, s poludistance, iza linije 6.75… Nakon što se uvukla nervoza u redove gostiju igrači Cedevite su zaredali s nekoliko nerezonskih šuteva, dok su, s druge strane, domaćini igrali strpljivo i mirno gradili napade što je rezultiralo serijom Mege 11-0 u prvih sedam minuta druge četvrtine za 25-17.

FOTO Mega Bemax

Točno su toliko Zagrepčani bili bez koša. Primoralo je to, jasno, trenera Zdovca na minutu odmora nakon koje je hrvatski prvak ponovno proigrao. Nošen američkim triom i dobrom obranom primio je samo jedan poen do velikog odmora te se na poluvrijeme otišlo s izjednačenim rezultatom 26-26.

Cedevita je tricama Ukića i Nicholsa otvorila drugo poluvrijeme, no nije imala željenu dubinu u napadu pa su ih domaćini počeli lako čitati. Mega je, pak, od početka napadala obruč što je rezultiralo brojnim slobodnim bacanjima za srbijansku momčad i ranim bonusom hrvatskog prvaka. Susret je još u 25. minuti bio nadomak jednog posjeda (39-36), no onda je krenulo. Ili se raspalo. Ovisi od kuta iz kojeg gledate. Mega je u naredne četiri minute napravila seriju 17-3 i odvojila se na velikih 17 koševa prednosti (56-39).

Domaćini su agresivnom igrom i s puno prodora došli do čak 27 slobodnih bacanja u prvih pola sata, dok su ih Vitamini imali tek 12. No, najveći je problem Zdovčeve momčadi bila napadačka neefikasnost. Protok lopte nije bio na željenoj razini te je većina šuteva dolazila iz igre 1 na 5 ili iz neizrađenih situacija. Postotak šuta iz igre od samo 27.5 posto uoči posljednje dionice dovoljno govori o igri gostiju. U negativnom se smislu posebno isticao Kevin Murphy koji je u tim trenucima gađao 1/12 iz igre.

FOTO: Basketball.hr

Izgledalo je tada da je susret prelomljen. No, Zagrepčani se nisu složili.

Cedevita više nije imala što čekati pa je gostujući trener pribjegao smanjivanju  petorke. Odgovorio je i Milojević te smo jedno vrijeme gledali neuobičajene postave na parketu u kojima su Nichols, odnosno Čančar, glumili centre. Isplatilo se to zagrebačkom sastavu koji je ubrzo smanjio na jednoznamenkasti zaostatak. Razigrali su se Cherry i Krušlin. Prvi razigravački, drugi šuterski pa je prednost Mege kopnila iz minute u minutu. Ovaj smo put gledali izmijenjene uloge. U redove domaćina uvukla se nervoza, a Vitamini su počeli pogađati, što se prvenstveno odnosi na Filipa Krušlina, pa je Cedevita serijom 1-10 u koju je Nichols ugradio bitnih pet koševa prišla na samo poen zaostatka dvije minute prije kraja (71-70). Ennis je pogodio oba slobodna bacanja, no onda su Cherry tricom i Džanan Musa izvrsnim lijevim prodorom koji mu je donio koš i dodatno slobodno bacanje prvo izjednačili, a potom doveli hrvatskog prvaka u prednost (73-76). Do kraja smo gledali penal završnicu u kojoj su precizniji bili gosti i došli do zaslužene pobjede.

Najzaslužniji za pobjedu Cedevite bio je trener Jurij Zdovc koji je niskom postavom preokrenuo utaimicu, a najefikasniji su bili Demetris Nichols s 18 te Will Cherry sa 17 koševa. Treba istaknuti i mirnog Džanana Musu koji je zabio ključne poene u zadnjim minutama, kao i Filipa Krušlina koji je tricama olakšao preokret gostiju. Megi nije pomogao 21 koš Rebića, kao ni 20 poena i sedam skokova Ennisa.