Time-out
Spiker je najavio da Proleter nastupa bez Kurza i izazvao erupciju oduševljenja i burne reakcije

Spiker je najavio da Proleter nastupa bez Kurza i izazvao erupciju oduševljenja i burne reakcije

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Privatna arhiva Nebojše Gunjevića

Legendarni liječnik, spiker i tajnik KK Zadar Boris Dimitrović se brzo snašao

Ništa se lijepo i dobro ne stvara preko noći. Za zadarsko košarkaško čudo i dominaciju u državi u kojoj će se dugo godina igrati druga najkvalitetnija košarka na Zemlji zaslužni su brojnih sportaši koji su igrali i gladni dok gradska privreda još nije stasala a bijede bilo puno. Ali i brojni istaknuti pojedinci „dali su ruku“ kako bi se Klub digao do za jedan mali grad nezamislivih košarkaških visina.

I. Troskot, Škarica, Dlačić, Dimitrović i Vujanić za zapisničkim stolovima

Jedan od njih bio je dr. Boris Dimitrović, službeni liječnik i spiker KK Zadra, jedno vrijeme i njegov tajnik. Silno je volio glazbu, bio je za njom „lud“, no izjavio je kako „nema te muzike na svijetu koja bi se mogla mjeriti sa skladbama koje su Pino, Krešo, Bruno, Cico, Miljenko Valčić i drugi iz te generacije skladali pod koševima“.

Pedesetih godina na starom betonskom igralištu Jazina gostovao je Proleter, koji je prekinuo desetogodišnju dominaciju Crvene zvezde osvojivši državno prvenstvo 1956. godine. Zrenjaninski udarni dvojac činili su reprezentativac Engler i mladi Kurz (čitaj Kurc, jer je podrijetlom bio Nijemac). Prije početka susreta Dimitrović, koji je jako volio svoju ulogu spikera, primijetio je kako „gosti iz Zrenjanina nastupaju bez Englera i Kurza“ i u brojnoj publici izazvao erupciju oduševljenja i burne ovacije. Uglađeni se ugledni liječnik ipak brzo snašao: „I Engler i Kurz, kako saznajemo, ozlijeđeni su.“

Publike nije nedostajalo ni na odabranim ženskim susretima