Hrvatska
Splićani doveli prvog stranca nakon četiri godine

Splićani doveli prvog stranca nakon četiri godine

Autor: Paulo Sarić

Posljednji strani igrač u žutome dresu bio je Danac Esben Reinholt, dok posljednji Amerikanci datiraju još iz sezone 2008/2009 kada su članovi Splita bili Jamon Gordon, Eddie Shannon, Michael Lee i Antonio Grant.

Najbolji europski klub 20. stoljeća i jedna od najljepših priča prošle sezone hrvatske A1 lige, zapravo jedina lijepa priča koja je preživjela do sredine srpnja, KK Split doveo je prvo pojačanje. Nakon što je dalmatinski klub prošli tjedan potpisao ugovore s dvojicom mladih domaćih igrača, Mariom Špaletom i Marinom Vručinićem, sinoć su doveli jednog od najboljih igrača prošlosezonskog Jollyja. Riječ je o uskoro 24-godišnjem američkom razigravaču Michaelynu Scottu, potvrđeno je na službenim stranicama kluba.


Mladić koji je prošlo ljeto došao u Šibenik košarkom se počeo baviti u rodnoj Kaliforniji, a već je sveučilištu u Idahou u nekoliko utakmica pokazao o koliko se talentiranom igraču radi. Nakon završetka amaterske karijere zaputio se u Europu i potpisao za litavski Šiauliai. U gradu u samom središtu Litve igrao je zajedno s bivšim hrvatskim mladim reprezentativcem Domagojem Bubalom, ali je u odnosu na njega imao osjetno bolju sezonu. Preko deset koševa u prosjeku, uz 3.4 asistencije i tricu iznad 42 posto lijepe su brojke za novaka u europskoj košarci, pogotovo u ligi kakva je litavska. Na iznenađenje mnogih prošlo je ljeto sletio u Šibenik, u kojemu se, za razliku od sunarodnjaka Rodericka Bobbita koji je trebao pojačati gradskog rivala GKK Šibenik, i zadržao do kraja sezone.

Scott je bio statistički drugi najbolji igrač Jollyja, odmah iza Ivana Novačića koji je prije nekoliko tjedana potpisao za Cibonu. Mladi je razigravač s 13.1 poenom i 5.7 asistencija vodio svoju momčad do vrlo dobrog trećeg mjesta u ligaškom dijelu sezone i četvrtog ukupno. Nakon gašenja profesionalnog pogona Jollyja ostao je u Dalmaciji i potpisao jednogodišnji ugovor s KK Split. Ovo je prvi konkretni potez Žutih u pripremama za igranje druge ABA lige.


Ostaje za vidjeti kako će trener Skelin iskombinirati trojicu mladih i talentiranih razigravača kojima trebaju minute. Naime u Splitu su, makar za sada, ostali i Goran Filipović i Mate Kalajžić, a rješenje tog potencijalnog problema može se tražiti i u činjenici da su sva trojica prošle godine znala određene periode igrati i bez lopte.