Hrvatska
Splićani ostavili srce na terenu i izborili majstoricu protiv Cedevite

Splićani ostavili srce na terenu i izborili majstoricu protiv Cedevite

Autor: Teo Cilar

Cedevita u drugom poluvremenu niti jednom nije vodila, a nisu dobili niti jednu četvrtinu na utakmici.

Košarkaši Splita odigrali su još jednu dobru partiju protiv Cedevite te su nakon velike borbe slavili još uvjerljivije nego li je Cedevita dobila u Zagrebu. Splićani su slavili s 75:66 te su tako izborili treću odlučujuću utakmicu u Zagrebu u kojoj neće biti bez šansi odigraju li na razini prve dvije utakmice. Pavle Marčinković presudio je Cedeviti u završnici utakmice koja je igrala bez Andrije Stipanovića, Filipa Krušlina i Tonija Katića. 

Split-Cedevita 75:66 (22:21, 16:10, 17:16, 20:19)


Nakon što je Pavle Marčinković pogodio za 69:63 na 1:08 do kraja utakmice uslijedilo je veliko slavlje na tribinama. Minutu odmora pozvao je trener Cedevite Jurij Zdovc nakon koje je Džananu Musi bilo potrebno samo osam sekundi da postigne koš uz prekršaj te stavlja i dodatno bacanje za 69:66. Split je krenuo u vrlo bitan napad kojeg je Cedevita dobro branila, a Širko je šutirao s krila iz teške pozicije, promašio je, a ključan potez tada radi Marčinković. Kako je prvu utakmicu odlučio skok u napadu Demetriusa Nicholsa, tako je i sada skok u napadu odlučio pobjednika druge utakmice. Naime, Marčinković je promašaj Širka poravnao u koš jednom rukom za 71:66 i tu je bilo riješeno pitanje pobjednika. 

Do kraja utakmice Cedevita nije postigla koš dok je Split ubacio sva svoja četiri slobodna bacanja za konačnih 75:66 i veliko slavlje. 

Neizvjesna prva četvrtina pripala je Splitu s poenom razlike nakon što su u početku utakmice gubili s 0:7 i 2:9 što je bilo najviše vodstvo Cedevite na utakmici. Nakon toga se nastavila velika i neizvjesna borba sve do 4:08 do kraja prvog poluvremena poslije koša Michaelyna Scotta za vodstvo Splita 30:29. Od tog trenutka pa do kraja, Cedevita više nije niti jednom izjednačila ili povela na utakmici. U posljednje četiri minute prvog poluvremena vidjeli smo čak sedam izgubljenih lopti gostiju što je Split iskoristio za vodstvo 38:31. 

Split je u trećoj četvrtini poslije tehničke pogreške Zdovca došao do prve dvocifrene prednosti 47:37, a najvišu su prednost na utakmici imali u posljednjim minutama trećeg perioda kada smo zabilježili plus 11. U posljednju se dionicu ušlo rezultatom 55:47 za Split. Domaćini su u posljednjih deset minuta četiri puta odlazili na 10 poena prednosti, posljednji puta na sredinom četvrtine poslije čega s četiri vezana poena Cherrya i tricom Ramljaka Cedevita dolazi na minus tri. Izletio je tada Cherry zbog pete osobne te je uslijedila gore opisana završnica. 

Marčinković je bio prvo ime susreta s 18 poena, 4 skoka te po 3 asistencija i osvojene lopte. Kedžo je ubacio 17 uz 5 skokova i 4 asistencije, a Goran Filipović 14 poena. Dvoznamenkast je bio i Širko s 10 poena i 6 skokova. Kod Cedevite najbolji Ivan Ramljak s 12 poena i 9 skokova, Cherry je zabio isto 12 uz 5 skokova, a Nichols 10 uz 3 osvojene lopte. Gosti su imali čak 22 izgubljene lopte.