Europa i Svijet
Hrvatska
Split: Brazil razbio Hrvatsku; ovacije Aci Petroviću, zvižduci našoj reprezentaciji!

Split: Brazil razbio Hrvatsku; ovacije Aci Petroviću, zvižduci našoj reprezentaciji!

Autor: Saša Ćirić

Potpuna nemoć našeg sastava.

Brazil je pobijedio Hrvatsku rezultatom 94-67.

Uvod u ovaj susret nije lako "locirati". Od trenutka kad nam je ždrijeb dodijelio Brazilce kao protivnike u kvalifikacijskoj skupini, znali smo da nas čeka težak posao protiv momčadi čovjeka koji poznaje Veljka Mršića i njegove izabranike u dušu.
Male psihološke igre i igrice započele su prije nekoliko tjedana na Twitteru, na kojem je Aco Petrović manje ili više šifriranim izjavama pokušavao kao fol otkriti dijelove taktike. Jedna od tih izjava bila je kako mu je najbitnija utakmica protiv Tunisa. Uistinu, Brazilci su u prvoj utakmici skupine B uvjerljivo svladali Tunis. No, to nipošto nije značilo da im je utakmica protiv naše reprezentacije u skupini beznačajna, naprotiv. Zaplet u skupini A, u kojoj je Meksiko dobrim partijama gotovo siguran na broju 2, što ga (sjajnim partijama Paka Cruza i Gustava Ayona unatoč) čini puno primamljivijim protivnikom u polufinalu od čvrstih Nijemaca (ili Rusa, kad i ako). Naravno, Petrovićeva slatkorječivost bi zavarala slučajnog padobranca, ali ne i naš stožer.

Ne čudi stoga naoko iznenađujuća prva petorka naše reprezentacije u kojoj nije bilo mjesta ni za Marija Hezonju, ni za Antu Tonija Žižića. Startali su Roko Leni Ukić, Mateo Drežnjak, Bojan Bogdanović, Željko Šakić i Miro Bilan. Petrović se odlučio za petorku Rafael Luz, George De Paula, Leonardo Meindl, Bruno Caboclo i Rafael Hettsheimer.

Bolje otvaraju Brazilci. Previše nervoze u našem napadu, premalo dobrih odluka u obrani. Već nakon dvije i pol minute na semaforu svijetli 10-3. Mršić ne traži minutu odmora, puštajući igrače da sami pronađu ritam u igri. Nakratko to daje rezultata, Šakić pogađa tricu a Drežnjak zakucava iz kontre, ali Brazilci nastavljaju s dobrom igrom i nakon drugog zakucavanja Cabocla za 18-10 izbornik naše reprezentacije odlučuje presjeći i zove time-out. Iz zvučnika u Spaladiumu trešti pop-hit Back to life, back to reality iz 90-ih, što je možda bila nehotična poruka našoj reprezentaciji. Mršić u igru ubacuje Hezonju i Roka Rogića, a nešto kasnije i Žižića. Promjene kratkoročno nisu donijele rezultata i Brazilci tricom Luza i dvicom Hettsheimera odlaze na visokih +13 (23-10). Pravu živost donosi Žižić s nekoliko dobrih reakcija, pa serijom 10-1 smanjujemo na svega četiri poena zaostatka. Do kraja četvrtine još samo Anderson Varejao pogađa jedno bacanje, pa se na prvi odmor odlazi s rezultatom 25-20.

U drugoj četvrtini Petrović počinje s nešto snažnijim pritiskom na sudačku trojku, što skreće fokus arbitara, publike, ali dijelom i naše reprezentacije na njega, a manje na brazilske igrače. U tim uvjetima bolje su se snalazili Južnoamerikanci, koji su naše udarne igrače sveli na mizeran šut iz igre. U tim minutama ističe se najstariji igrač turnira, 41-godišnji Alex Garcia. Prvo je ubacio dvicu uz dodatno bacanje, a nakon toga i tricu za povratak Brazila na dvoznamenkastu prednost (37-27). Hrvatska reprezentacija odgovara novim pritiskom, što rezultira serijom 7-0 za svega tri poena zaostatka (37-34), koju prvim ubačajem na utakmici pečatira Bogdanović. Konstantni pritisak Petrovića na suce donosi mu željenu tehničku grešku, ali i željeni efekt kod sudačke trojke. No, umjesto potpunog povratka u susret, završnica prvog poluvremena pripada Brazilu, koji se s osam poena u nizu odvajaju za visokih +11 na poluvremenu (45-34).

Uoči početka treće četvrtine službeni spiker donosi jednu dobru vijest - iz zavoda za javno zdravstvo je došao naputak da se maske mogu slobodno maknuti jer je, eto, valjda sigurna situacija.

Otvaranje treće dionice nastavlja u tonu prvog poluvremena - Hettsheimer pogađa tricu za +14. U tim trenucima budi se Bogdanović, veže nekoliko dobrih ubačaja i budi nadu u bolji nastavak. Nakon realizirane situacije Žižića za 2+1 i smanjenje na osam poena zaostatka (54-46) budi se nakratko i publika u Spaladiumu - čuje se skandiranje Hrvatska, Hrvatska! No, slijedi novi hladni tuš za našu reprezentaciju. Sjajni Caboclo pogađa tricu pa zakucava (61-46), što još jednom povlači Mršićevu minutu odmora. Ipak, vidjelo se u tim trenucima po gardu naših reprezentativaca da je moral pao, što se očitovalo u brojnim lošim reakcijama na obje strane terena. Brazilci zadržavaju prednost do kraja četvrtine te u posljednjih deset minuta ulaze s 16 razlike (71-55). Mršiću je ostalo tek pokušati tricama se vratiti u egal, pa je slao na parket formacije s četiri vanjska igrača i jednim visokim (Planinić, Bilan). No, šutevi nisu ulazili, dok su s druge strane Brazilci ostvarivali sve zamisli. Umjesto povratka u egal, utakmica je otišla potpuno na stranu Brazilaca, koji su do kraja otišli čak na +30 (94-64). Bilan i Drežnjak s linije bacanja ipak malo korigiraju rezultat do kraja za konačnih 94-67.

Najefikasniji u redovima Brazilaca bili su Hettsheimer (20 poena), Caboclo (17, 8 skokova) i Meindl (14 poena). Samo dva dvoznamenkasta u hrvatskim redovima, Bogdanović (16 poena) i Ukić (13 poena).

Brazil je pobjedom osigurao prvo mjesto u skupini, dok naša reprezentacija traži ulaz u polufinale preko sutrašnjeg dvoboja s Tunisom (20:00).