Hrvatska
Rastrčana Cibona iskoristila umor Splićana i uvjerljivom pobjedom uzela startnu "jedinicu" u doigravanju

Rastrčana Cibona iskoristila umor Splićana i uvjerljivom pobjedom uzela startnu "jedinicu" u doigravanju

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Split/Ivica Čavka

Još jedno kolo.

Cibona je na Gripama pobijedila Split u susretu 9. kola Lige za prvaka rezultatom 62-79.

Dvorana na Gripama je u posljednjim minutama uoči početka ove utakmice imala priliku poslušati izvedbu Lijepe naše u aranžmanu multiinstrumentalnog orkestra iz Žrnovnice, a netom prije podbacivanja minutom šutnje odati počast članu zlatne generacije Jugoplastike s kraja osamdesetih i početka devedesetih, Zoranu Sretenoviću. Gromoglasan pljesak nakon posljednjeg pozdrava omiljenom Sreti je pokazao da će zauvijek živjeti u srcima Splićana.

Split je na krilima teško izborene pobjede nad Zadrom prije tri dana došao u priliku napasti prvo mjesto u domaćem prvenstvu, što bi mu donijelo prednost domaćeg terena u doigravanju. Matematika je bila jasna, Žuti su protiv Cibone morali izboriti pobjedu veću od sedam poena razlike. Kako su iz Tornja tijekom tjedna dolazile vijesti o brojnim ozljedama, činilo se da bi Splićani mogli doći do pobjede protiv desetkovanih Zagrepčana. Cilj je bio dosegnut već nakon šest i pol minuta igre, Splićani su u dva navrata u drugoj polovici prve četvrtine bili na plus 7. Pokazat će se da će tih 14-7 ostati najveća prednost Splita u ovoj utakmici.
Gašper Okorn je u pripremi utakmice odlučio svoje najatletičnije igrače postaviti u ulogu jokera s klupe. Nakon ulaska u igru Amara Gegića, Roka Prkačina i do posljednjeg trenutka dvojbenog Lovre Gnjidića, Cibosi su ubacili u višu brzinu. Serijom 10-1 prelaze u vodstvo, ali da se na prvi odmor ode u potpunom egalu pobrinuo se Toni Perković ubačajem sa zvukom sirene (17-17).
Ključno odvajanje gostiju je došlo u drugoj dionici. Srđan Subotić je upao u probleme s prekršajima Tonka Vuke i Josipa Jukića, jedine dvojice visokih koji su mogli trkom i snagom parirati svojim suparnicima u plavom. Isto tako, na vanjskim pozicijama nije bilo raspoloženog igrača, pa je Subotić dao svo moguće povjerenje najiskusnijem igraču Roku Ukiću. No, iako želja kod legende Žutih nije bila ni najmanje upitna, noge nisu mogle pratiti tempo gostiju. Splićani su prestali tražiti ulaze pod koš u trenucima kad je u reketu stajao Danko Branković, koji je u manje od 10 minuta skupio tri blokade. Epilog prvog poluvremena - devet poena prednosti gostiju (30-39).
Sjajna obrana Drežnjaka, Gegića, ali i ostatka Vukova, potpuno je odsjekla najopasnijeg igrača domaćih Shannona Shortera, pa je Subotić imao težak zadatak pronalaska protuotrova u drugom poluvremenu.
Nije uspio.
Cibona niti u jednom trenutku u trećoj dionici nije dopustila Splićanima da se približe na manje od tri posjeda zaostatka, a u jednom trenutku su otišli i na +15 (36-51). Nakon trideset minuta ista meta, ali odstojanje veće za dva poena (49-60). Šanse Splićana su u tim trenucima bile minimalne. Vuko je bio vani s pet prekršaja, a Jukić je imao četiri. Kada je nakon tri minute igre i Jukić morao izaći s pet penala, bilo je teško povjerovati da se Split još jednom može pokušati vratiti u utakmicu. Ipak, s borbenim Karlom Žganecom pod košem Žuti na ulazu u posljednjih pet minuta dolaze na -8 (60-68). Slijedi minut i pol hrvačke borbe Žganeca i Gnjidića, koji u uzastopnim akcijama rade prekršaje jedan na drugom. U idućoj akciji Cibona stavlja točku na i. Ukić radi prekršaj na Drežnjakovom šutu za tricu i nakon protesta dobija i tehničku pogrešku. Usred izvođenja slobodnih bacanja kontrolu gubi i Subotić te i on biva "nagrađen" tehničkom pogreškom. Pet slobodnih bacanja - četiri realizirana (60-72). Publika bjesni, ali Žuti u sebi više nemaju snage. Gosti su do kraja podigli razliku na najvećih +17, pa konačni rezultat ne govori najjasnije o kakvoj i kolikoj borbi se u ovoj utakmici radilo.

Cibona može mirno spavati uoči posljednjeg kola u kojem igraju s Cedevitom Junior. Split može još doći do drugog mjesta, ali uz pobjedu na gostovanju u Zaboku mora navijati za barem jedno posrtanje Zadra (Cedevita Junior u gostima, Gorica na Višnjiku). Može li tu još biti nekakvih iznenađenja?

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bili su Mateo Drežnjak (16 poena), Roko Prkačin (14 poena, 8 skokova) i Amar Gegić (13 poena, 9 asistencija), dok su kod domaćih jedini dvoznamenkasti bili Roko Leni Ukić (12 poena) i Toni Perković (11 poena).