Europa i Svijet
Hrvatska
Split: Hrvatska ne ide na Olimpijske igre, Njemačka i Brazil u finalu splitskog turnira!

Split: Hrvatska ne ide na Olimpijske igre, Njemačka i Brazil u finalu splitskog turnira!

Autor: Saša Ćirić

Zamalo, ali ispriječio se Lo.

Hrvatska reprezentacija nije uspjela ući u finale kvalifikacijskog turnira za OI u Tokyu. Bolja od naše reprezentacije bila je Njemačka rezultatom 76-86.

Nakon teško izborenog plasmana u polufinale bilo je jasno - Hrvatska mora pokazati više, jer s igrom kakvu je prezentirala u susretima s Tunisom i Brazilom teško se mogla nadati nekom ozbiljnijem rezultatu. Prvi je odgovornost preuzeo naš najbolji igrač Bojan Bogdanović, koji je jasno rekao da mora podići svoju razinu igre na novi (ili, bolje rečeno, stari) nivo.

Naravno, nikad to s našom reprezentacijom ne ide lako. Već u prvim minutama utakmice nismo imali odgovor na njemačkog razigravača Maoda Loa, koji je postigao početnih osam poena svoje momčadi za rano vodstvo 5-8. Prelazimo u vodstvo nakon dvice kapetana Roka Lenija Ukića i zakucavanja  Bogdanovića (9-8), ali zakratko. Lo počinje razigravati suigrače, pa u kratkom vremenskom intervalu Nijemci uzvraćaju sa sedam poena u nizu (9-15), što ne veseli hrvatskog izbornika Veljka Mršića, koji poziva minutu odmora. Na teren izlazi Hrvatska s inspiriranim Bogdanovićem, koji na krilima sjajnih navijača predvodi našu momčad u brzinskom preokretu. Babo ubacuje deset poena zaredom, što dovodi atmosferu u dvorani do potpunog ludila. Do kraja četvrtine Željko Šakić dodaje još četiri poena za +4 na prvom odmoru (23-19).

Dvije minute odmora između prve i druge četvrtine kao da je resetiralo utakmicu na početak. Opet je bolje u period ušla Njemačka, koja je sjajno koristila naše obrambene propuste. Već nakon dvije minute igre prelaze u vodstvo (26-27), Lo novom asistencijom pronalazi Danila Barthela na trici. Pod našim košem u tim trenucima nalazi se Darko Planinić, koji svojom snagom i čvrstinom donosi energiju, ali u nekim trenucima i previše. Nakon finog polaganja za 31-28, Planina u obrani ulazi u klinč s Johannesom Voigtmannom u trenutku kad se Lo dizao na tricu. Lopta prolazi kroz obruč, a suci Planinića nagrađuju prekršajem, odnosno Njemačku loptom sa strane. Sjajni Lo ovaj put u ulozi asistenta, a egzekutor s trice je Andreas Obst za najviše vodstvo Nijemaca (28-37). Mršić zove novu minutu odmora, što opet donosi željeni rezultat. Ovaj put odgovornost preuzima Mario Hezonja, koji s Bogdanovićem kreira novi preokret. Sedam poena Babe i deset Hezonje odvode našu momčad i na poluvrijeme s plusom (45-43).

Start treće četvrtine donosi puno nervoze, pa se na prve koševe čeka gotovo tri minute. Bogdanović je ubacio uz prekršaj Isaaca Bonge, kojeg je njemački izbornik Henrik Rödl odmarao u drugom susretu skupine protiv Rusije. Očito s namjerom da bude primarni defanzivac na našem najboljem igraču. No, osim što je polovicom treće četvrtine već zaradio četiri prekršaja čuvajući Bogdanovića, u jednoj defanzivnoj akciji se i ozlijedio. Činilo se da će to biti dodatni impuls našoj igri u napadu, bar u tim trenucima. Uistinu, raspoloženi Bogdanović predvodi naš napad do odvajanja na ugodnih +6 (58-52), što je razlika koju manje-više održavamo do isteka treće dionice (61-56).

Prve minute posljednje četvrtine dovode tribine Spaladium arene do usijanja. Bogdanović ubacuje novu tricu za odlazak na dvoznamenkastu prednost (68-58). To je to, idemo u Tokyo! Hah, ipak ne još, previše je vremena do kraja. Veselje ubija Voigtmann u razmaku od samo tridesetak sekundi - prvo zakucava, pa ubacuje tricu i vraća ekspresno Njemačku u igru. Mršić zove minutu odmora, nakon koje Antonio Jordano ubacuje tricu. Možda u cijeloj utakmici neprimjetan detalj, u idućem napadu upravo Jordano ostaje u preuzimanju na Voigtmannu ispod obruča. Hrvatska nije u bonusu i mogli smo si priuštiti mali faul. Bogdanović se prebrzo spušta da bi smanjio visinski deficit u odnosu na raspoloženog centra njemačke reprezentacije, ali istovremeno i dovoljno kasno, pa radi prekršaj kojeg suci nakon pregledavanja snimke karakteriziraju nesportskim. Voigtmann pogađa jedno bacanje, a nevjerojatni Lo iz dodatne akcije pogađa novu tricu. Slijedi razdoblje u kojem napadački ne uspijevamo stvoriti dovoljno prostora našem najboljem igraču, kojeg Nijemci sve vještije udvajaju odnosno odvajaju od lopte. Nijemci prelaze u vodstvo dvije minute prije kraja nakon novog ubačaja Loa (76-78), što će se ispostaviti kao posljednja promjena prednosti u utakmici.
Željko Šakić gubi loptu, a na drugoj strani nakon promašene trice Loa ne uspijevamo kvalitetno zagraditi reket pa Seibou hvata loptu pored nespretno postavljenog Ante Žižića. Njemački branič pogađa oba bacanja, a lopta u još jednom napadu ne uspijeva doći do Bogdanovića. Roko Rogić pokušava ući pod koš, ali njemački zid je previsok. Ipak, Saibou gubi loptu i daje novu priliku našim reprezentativcima da se vrate u susret. Hezonja se sjurio u njemački reket, činilo se da je bio pod prekršajem. Dok je on prosvjedovao, na drugoj strani je Šakić dobio nesportsku pogrešku zbog snažnog kontakta na Lou. Shvatili su tada svi prisutni da je pobjeda iscurila iz ruku našeg sastava, njemačkim igračima ruka nije niti malo drhtala s linije bacanja.

Nevjerojatni Bogdanović ubacio je točno polovicu naših poena (38 od 76 ukupno). Podršku je imao tek u Hezonji (14, 6 skokova) - nitko od ostatka momčadi nije ubacio više od 6 poena. Kod njemačke reprezentacije partiju života odigrao je Lo (29 poena, 8 asistencija), Saibou je dodao 13, Obst 11.

Njemačka će u finalu igrati protiv Brazila, utakmica je na rasporedu sutra u 19:30.