Hrvatska
Split i peti puta ove sezone slavio protiv Zadra

Split i peti puta ove sezone slavio protiv Zadra

Autor: KK Zadar

HT Premijer liga

Košarkaši Zadra izgubili su večeras u 6. kolu Lige za prvaka HT Premijer lige na gostovanju kod Splita rezultatom 85:76 (17:24, 14:16, 20:14, 12:15). Iako je momčad Danijela Jusupa bila bolja u prvoj polovici susreta, nije uspjela steći značajniju prednost, za razliku od Splita koji je iskoristio svoju dionicu na kraju treće četvrtine, kada je serija Jukića i Ukića odlučila utakmicu. Nakon ovog poraza Zadar je značajno umanjio šanse za osvajanje prvog mjesta u doigravanju, jer bi za to morao pobijediti u svim preostalim utakmicama i dočekati kiks Splita.

Jusup je u utakmicu krenuo s poznatom visokom petorkom u kojoj je Lakić bio jedini niski igrač, uz Božića, Ramljaka, Davisa i Žganeca. Cijela prva četvrtina protekla je znaku Božića i Ramljaka. U završni rezultat četvrtine 21:25 Božić je ugradio 13, Ramljak 12 poena, pri čemu je Zadar nekoliko puta imao prednost i po 7-8 poena. U zadnji napad ušlo se rezultatom 18:25, ali je Shorter opet izveo potez kao na završnici utakmice u Zadru, koju je odlučio tricom s osam metara, ovog puta u boljem trenutku nego u prethodnoj utakmici.

Zadar je u drugoj četvrtini dugo tražio nekoga tko će se priključiti najboljem dvojcu. Čampara je nakratko tricom uskočio u Božićev i Ramljakov učinak, nešto je ušlo i Drežnjaku, ali sve skupa premalo. Na svaki mogući način pokušavalo se zatvoriti Shortera, ali teško je čuvati nekoga tko s osam metara gađa kao ispod koša, a i kada bi ga se zatvorilo otvarao bi se put Mavri za ulaske pod koš. Zadar je ipak sačuvao minimalno vodstvo, imao i šest sekundi za njegovo povećanje, ali je sve okončano „bombom“ Mekića iz daljine.

Split je dosta čvrsto išao udvajanjima na Shortera, zaiskrilo je ozbiljno između Shortera i Božića, toliko da je iznervirani Božić zaradio tehničku pogrešku. Uzvratio je u sljedećem napadu akcijom preko Amerikanca i tako dobio zadovoljštinu. Uz nekoliko važnih napadačkih skokova Split je prvi put došao do osjetnije prednosti, Zadar je počeo srljati promašenim tricama, a Ukić ju u zadnjoj sekundi treće četvrtine pogodio za rekordno vodstvo 73:61. Dugo je Zadar nastojao uloviti prednost Splita u posljednjoj četvrtini, ali ona je tek u posljednjoj minuti pala ispod 10 poena razlike. Vremena nije bilo za preokret i Split je zasluženo slavio.

STATISTIKA UTAKMICE


– Čestitao bih Splitu na pobjedi. Ne možeš očekivati doći na Gripe i s dva raspoložena igrača dobiti utakmicu. Marko i Luka su bili raspoloženi, ostali će morati odigrati bolje ako mislimo pobjeđivati ovakve utakmice. Danas nismo imali širinu kvalitete odigravanja, bili smo mali dezorganizirani, dosta smo zicera promašili u bitnim momentima, to se kasnije odrazilo na samopouzdanje. Split je imao širinu, bilo je dosta raspoloženih igrača, Jukić nam je ispod koša radio probleme. Borba ostaje za svaku poziciju, domaći teren je sigurno prednost, rekao je nakon utakmice trener Zadra Danijel Jusup.

– Dobro smo otvorili utakmicu, napravili razliku, oni su digli agresivnost i vratili se. Kad su se odvojili bilo nam je teško stizati, izgubili smo snagu. Očito nam Split ne leži, fizički nam dobro odgovori, nekoliko utakmica smo imali riješeno pa izgubili, trebamo dobro sjesti i razmisliti, bliži se kraj prvenstva, moramo naći rješenje za to, rekao je Karlo Žganec.

– Još jedan odlična, muška utakmica nas i Zadra, dostojna dalmatinskog derbija, na našu sreću opet na našu stranu. Zadovoljni smo pobjedom, bili smo dobri i čvrsti od samog početka, Zadar je imao dobro šutersko poluvrijeme, održali smo se ipak u dobrom rezultatu, nastavili s obranom i dočekali njihove lošije minute. Vjerujem da će sve utakmice play offa biti na jednu-dvije lopte, trebat će imati sreće, ali i zaslužiti tu sreću, rekao je trener Splita Srđan Subotić.

Najbolji igrač utakmice ponovno je bio Luka Božić (24p, 10sk, 7as), izvrstan je bio i Marko Ramljak (22p, 12sk), ali rezultat svega na kraju su poraz i velika potrošenost pred utakmicu s Partizanom. Kod Splita Shorter je ubacio 19 poena, a „prva pratnja“ bio mu je Mavra s  16 poena, od čega 10/10 iz slobodnih bacanja.

Zadar sljedećeg vikenda u 7. kolu Lige za prvaka gostuje kod Šibenke, ali prije toga mora odraditi posljednje kolo AdmiralBet ABA lige s Partizanom u ponedjeljak.

FOTO: Ivica Čavka/KK Split