Hrvatska
Split se morao dobro pomučiti kako bi odnio bodove iz Sinja

Split se morao dobro pomučiti kako bi odnio bodove iz Sinja

Autor: KK Alkar Photo: AB foto

Još jedno čupanje Žutih

Split je opravdao ulogu favorita, no morao se jako dobro pomučiti kako bi odnio bodove iz Sinja. Alkar je, s druge strane, nastavio nizati solidne partije, ali nedovoljno dobre da prekine negativni niz koji se popeo na 5 utakmica. Sinjani su tri četvrtine bili za nijansu bolji protivnik, ali su posustali u završnom periodu i ostali praznih ruku. Split je slavio 88:94

Iako su Splićani na otvaranju poveli  ubačajima Nelsona i Jukića, utakmica je brzo ušla u izjednačene vode.  Imali su gosti nakon trojke lanjskog alkarovca Gizdavčića još jednom + 4 (12:16), no Sinjani se nisu dali te su, nakon trojke Brocka u zadnjoj sekundi, zaključili uvodni period sa prednošću od 2 koša (21:19) 

Sinjski Amerikanac se nakon tog ubačaja potpuno razigrao i isključivo svojom kvalitetom odveo Alkara u dva navrata na +7 na početkom druge dionice. Kad je on malo prikočio Split je, iskoristivši nekoliko olako izgubljenih lopti domaćih, između 16. i 18. minute serijom 9:0 stvorio 5 koševa viška (39:44). No domaći uzvraćaju preko Brocka (18 koševa u prvom poluvremenu), Lisice i Tomaševića i na veliki odmor odlaze sa minimalnim prednošću (47:46). 

Rezultatska izjednačenost nastavila se i u trećem periodu sve do momenta kada su domaći nizom maštovitih akcija i zakucavanja Polutka i Tomaševića ponovo otišli na +7 (65:58) u 27. minuti. Nakon izmjene trojki Gizdavčića i Polutka, imali su alkarovci napad za još veću prednost, ali je Brock olako izgubio loptu. Gosti potom ne realiziraju kontru, ali skaču u napadu i zabijaju trojku preko Mavre. Time pokreću seriju od 8 uzastopnih ubačaja i preokreću rezultat u svoju korist (68:69). Ipak Alkar ovaj period završava ubačajem Zukanovića za minimalnu prednost uoči zadnje dionice.

Pokazat će se kasnije da je to bila posljednja sinjska prednost na utakmici. Naime, Splićani otvaraju zadnju četvrtinu serijom osam ubačaja za  vodstvo 70:77.  Ne odveć velika prednost, no iskusnijim gostima sasvim dovoljna da iskontroliraju utakmicu do kraja. Pokušavali  domaći preko mladog Tomaševića i Polutka smanjiti zaostatak, ali su Mavra i u samoj završnici Sullivan otklonili dileme oko pobjednika.

Kod Alkara istakao se kvartet dvoznamenkastih. Brock sa najviše ubačaja, 22, ali i 19 potrošenih lopti, Tomašević sa 19 koševa i najvećom valorizacijom, Polutkom sa 18 koševa, ali i 5 izgubljenih lopti, te svestrani Lisica sa 15 koševa 7 skokova i 5 asistencija.

Pobjednički sastav iz Splita predvodio je Sullivan sa 22 koša, 6 skokova i samo jednim promašajem.Ton igri davao je Mavra, autor 19 ubačaja i 8 asistencija. Njima su snažnu potporu dali Shorter i Nelson sa po 16 i Gizdavčić sa 11 koševa.