Hrvatska
Regija
Split ide u Ligu Prvaka, prijavio se i Zadar; što je s Cibonom?

Split ide u Ligu Prvaka, prijavio se i Zadar; što je s Cibonom?

Autor: Saša Ćirić

Kreće borba za milijune i mjesto u Europi.

KK Split je poslao prijavu za FIBA-inu Basketball Champions League, vijest je koja je prije nekoliko sati odjeknula našim malim košarkaškim svemirčićem. Radi se o događaju koji bi mogao tektonski promijeniti sliku hrvatske, ali i regionalne košarke. Podsjetimo, HKS je prije tjedan dana u javnost plasirao intrigantan prijedlog svim našim premijerligašima u kojem se nudilo nekoliko mogućih modela sudjelovanja u međunarodnim natjecanjima uz određenu financijsku stimulaciju. Klubovi su dobili ograničen vremenski rok da se oglase po ovom pitanju, pri čemu se prioritet odlučivanja odredio prema plasmanu u netom završenoj sezoni HT Premijer lige. Narodski rečeno, Zadar je imao pravo prvokupa, nakon njega Split, pa Cibona, Gorica... 

Što, dakle, znači vijest koja je potvrđena i iz samog KK Split kao istinita? Kao prvo, da Zadar iz ovog ili onog razloga nije prihvatio ponudu Saveza. Drugo, da Cibona nije imala priliku birati, ili čak i ako jest, da je poput Zadra istu odbila. Jesu li Gorica, Sonik, Škrljevo i ostali klubovi van kruga velike trojke došli do prilike da se izjasne, uz dužno poštovanje njihovim sportskim uspjesima, nismo zbog generalno delikatne financijske situacije (ne samo u klubovima, već i u njihovim lokalnim zajednicama) niti htjeli provjeravati. Ako ipak jesu, najiskrenije isprike.

Splićani ne skrivaju zadovoljstvo ovakvim razvojem situacije, ali iz kluba ističu kako je prihvaćanje ponude Saveza za sudjelovanjem u BCL tek početni korak u rasplitanju komplicirane situacije u kojoj sad na scenu dolazi i četvrto natjecanje, uz HT Premijer ligu, ABA ligu i Kup Krešimira Ćosića. Jedna od informacija je vezana i uz samu dvoranu u kojoj bi Žuti dočekivali svoje europske protivnike. Naime, mala dvorana na Gripama prema propozicijama ne zadovoljava uvjete za BCL, pa kao moguće opcije ostaju zaboravljena velika dvorana u susjedstvu, kao i reaktivirana Spaladium Arena. Kako doznajemo, potonja kotira kao vjerojatniji izbor.

No, izgleda da Splićani ne planiraju igrati samo HT Premijer ligu i BCL. Kako prenosi index.hr, predsjednik NO KK Split Domagoj Maroević tvrdi da će hrvatski viceprvak sudjelovati i u novoj sezoni ABA lige. Napominje kako je sve dogovoreno i s Gradom, a još dodaje:

"Mi se u FIBA-inu Ligu prvaka ne prijavljujemo iz financijskih razloga i jer će nam netko dati pola milijuna ili milijun kuna, nego se prijavljujemo zato što smatramo da je to dobro za daljnji rast splitske košarke."

Čekajte, kako sad ovo? Nije nam jasno. Ako Split pristaje na BCL i ABA ligu, što je onda napravio Zadar, zašto oni nisu pristali na takav aranžman? Zašto nisu poslali prijavnicu HKS-u? Kontaktirali smo ljude iz uprave kluba i zamolili ih da nam pojasne ovu situaciju. Direktor Željko Žilavec je odgovorio kratko:

"Poslali smo prijavu u HKS, ali s prijedlogom da igramo paralelno BCL i ABA ligu, a da se u HT Premijer ligu uključimo u završnom dijelu sezone, nakon finalnog turnira Kupa Krešimira Ćosića."

Prijedlog Zadra, dakle, podrazumijeva povratak na nekadašnji sustav natjecanja, u kojem su se hrvatski abaligaši priključivali domaćem prvenstvu u takozvanoj Ligi za prvaka, čime bi imali jesen i zimu na dispoziciji za međunarodna natjecanja. 

Za kraj, znatiželja nas je odvela na adresu direktora Cibone Domagoja Čavlovića. Željeli smo ga upitati za komentar Splitovog pristanka na sudjelovanje u BCL, kao i hipotetsko (ili možda čak i ne) što-bi-bilo-kad-bi-bilo pitanje - bi li Cibona prihvatila ponudu HKS-a da su i Split i Zadar odbili, ali je odlučio ostati suzdržan jer, citiramo. "nema smisla da nam govori o BCL-u dok je Cibona u stečaju". Direktor Cibone se referirao na tekst s portala 057info, kojeg smo prenijeli na našem portalu prije nekoliko dana. Pretpostavit ćemo da nisu došli u priliku izjasniti se jer je Split bio brži.

Koji je epilog cijele situacije? Jednostavno, nema ga. Morat će proći još neko vrijeme da se situacija u potpunosti razjasni, jer je ovo daleko od riješenog. Što će biti s novčanim iznosom od milijun kuna kojeg bi Split trebao dobiti od Saveza, ali samo u slučaju da pristane na kombinaciju BCL i HT Premijer lige, odnosno BCL, HT Premijer lige i novog regionalnog natjecanja koje je u stvaranju? Što je sa Zadrom, jesu li hrvatski prvaci ostali kratkih rukava nakon objave informacije da će Split igrati oba međunarodna natjecanja? Što je s Cibonom, hoće li riješiti svoje financijske probleme, ako ih ima?

Tisuću zašto, niti jedno zato, bar zasad. Pričekajmo, sve će se doznati na vrijeme. Valjda.