Hrvatska
Split na Kup čeka 17, Cibona 8  godina, Furnir nikada nije igrao finale, a Zadar brani naslov

Split na Kup čeka 17, Cibona 8 godina, Furnir nikada nije igrao finale, a Zadar brani naslov

Autor: Branko Tabak

Samo je 5 klubova osvajalo trofej, jedan je ugašen, jedan se preselio u Sloveniju.

Pred nama je rasplet 30. jubilarnog izdanja Kupa Krešimira Ćosića. Kroz kratki pogled u povijest mogu se s lakoćom otkriti boljke koje muče hrvatsku košarku kroz ova tri desetljeća.

Samo je pet klubova osjetilo slast dizanja pobjedničkog pehara u zrak. Jedan je u međuvremenu ugašen (Zagreb), jedan se preselio u Sloveniju (Cedevita), a preostala tri su i ove godine u borbi za naslov (Cibona, Zadar, Split). Ne napravi li Furnir senzaciju ostat ćemo na brojci od pet osvajača.  

Kup su Zadar, Cibona i Cedevita osvajali po sedam puta. Split je pobjednik bio pet puta, a Zagreb tri. Još su samo dva kluba igrala u finalima i to Jolly (još jedan ugašeni klub) i Zrinjevac.

Zanimljivo je pogledati i broj odigranih finala. Cibona ih ima 17, a čak 10 puta u završnoj utakmici je poražena. Zadar ima 14 nastupa u finalu uz polovičnu uspješnost. Split je igrao sedam finala, samo dva izgubio, a Zagreb devet, izgubio ih je šest. Naravno tu su sa po jednim izgubljenim finalom već spomenuti Jolly i Zrinjevac.

Od ovogodišnji polufinalista na trofej najduže čeka Furnir, od osnutka. Njihov najveći domet su, računajući i ovogodišnje, tri polufinala. Split je zadnji puta osvojio Kup Krešimira Ćosića 2004. godine pobjedom nad Zadrom u Jazinama. Cibona naslov čeka od 2013. godine, dok je Zadar aktualni branitelj. Prije prošlosezonskog uspjeha i Zadrani su 13 godina čekali na osvajanje Krešinog kupa.  

Tko će osvojiti 30. izdanje nacionalnog Kupa koje od 1998. godine nosi ime Krešimira Ćosića: Furnir prvi puta u povijesti, Split nakon 17, Cibona nakon osam godina ili Zadar dvije godine za redom? Konačni odgovor dobit ćemo u subotu 13. veljače, a već u srijedu karta će spasti na dva slova.