Europa i Svijet
Hrvatska
Split: Nakon 26 i 27 razlike u skupini, Brazil u finale ušao pobjedom od 28 razlike nad Meksikom

Split: Nakon 26 i 27 razlike u skupini, Brazil u finale ušao pobjedom od 28 razlike nad Meksikom

Autor: Saša Ćirić

Imamo prvog finalista olimpijskih kvalifikacija.

Brazil i Meksiko su otvorili polufinalni program svih kvalifikacijskih turnira utakmicom u 12:45 po lokalnom vremenu. Pobjedu je odnio sastav Ace Petrovića s visokih 28 poena razlike (102-74).

Brazilov put do ovog stadija natjecanja nam je više no poznat. Dvije uvjerljive pobjede u skupini protiv Tunisa i Hrvatske bile su im ulaznica za polufinale s prvog mjesta skupine B, što im je za protivnika donijelo drugoplasiranu momčad skupine A - Meksiko. Azteci su pokazali da nisu mačji kašalj pobijedivši Rusiju te državši u egalu Nijemce gotovo do same završnice. Sjajni Pako Cruz se prometnuo u jedno od prvih imena ovog turnira. Pakleni strijelac bio je nerješiva enigma za protivničke obrane, tako da je odluka Petrovića da starta s Alexom Garcijom kao glavnim obrambenim igračem bila sasvim logična.

Prve tri minute bile su kao iz snova za momčad izbornika Omara Quintera. Brazil nije imao odgovora na dobru napadačku igru Meksikanaca, pa je Petrović morao zvati minutu odmora na -7 (3-10). Brazilci se bude iz sna i u svega dvije i pol minute rade seriju 10-0 za prelazak u vodstvo 13-10. Quintero odgovara minutom odmora, ali ne uspijeva promijeniti ritam utakmice, pa do kraja prve dionice Brazil odlazi na +6 (24-18).

Lucas Dias i Anderson Varejao sa sedam poena na samom startu u drugu četvrtinu najzaslužniji su za novu seriju Brazilaca kojom odlaze na +13 (31-18). Počinje tada šuterski dvoboj Cruza i Vitora Benitea, koji su praktički sudjelovali u svakom košu svojih momčadi. Razlika se održavala na sličnoj razini do 42-27 za Brazilce, kada Meksikanci uspijevaju uz dobre napadačke minute uspijevaju vezati i nekoliko obrana, pa serijom 11-2 dolaze na samo šest poena zaostatka (44-38). Slijede po dvije trice u nizu na svakoj strani, Benite obje za Brazil, Cruz i Gabriel Giron za Meksiko. Imao je Meksiko posljednji napad u drugoj dionici za novu mogućnost dolaska na šest poena minusa, ali Cruz promašuje dvicu, lopta dolazi do Garcije koji s istekom vremena pogađa tricu praktički s pola igrališta za +11 (53-42).

Utakmica je riješena u prvim minutama treće četvrtine. Brazil je izašao odlučniji, pa je oko 25. minute serijom 19-2 otišao na nedostižnih 72-44. Meksiko se potpuno predao, a kad je početkom četvrte četvrtine Cruz zaradio petu osobnu grešku, i ono malo nade što je postojalo da se makar kozmetički uljepša rezultat do kraja je palo u vodu. Kao i u skupini, Brazilci su uspjeli probiti razliku od 30 poena razlike, ali su se na kraju zaustavili na +28. Hoće li u finalu slaviti s 29 razlike? Nadajmo se da neće, osobito ako Hrvatska bude s druge strane. Svi Brazilci osim Georgea De Paule su se upisali u listu strijelaca, a predvodio ih je Benite (22 poena, trice 6-8). Rafa Luz je ubacio 12, a Garcia 10 poena. Kod Meksikanaca Cruz 18 uz 6 skokova i 6 asistencija, Gustavo Ayon je ubacio 16.

Brazil u finalu koje je na rasporedu sutra u 19:30 čeka pobjednika utakmice između Hrvatske i Njemačke, koja se igra u 16 sati.