Hrvatska
Split nakon dva produžetka slavio kod Škrljeva u ljepotici prvenstva

Split nakon dva produžetka slavio kod Škrljeva u ljepotici prvenstva

Autor: Teo Cilar

Konjević i Štemberger promašili trice za pobjedu Škrljeva u posljednjih deset sekundi utakmice, a nije pomogao ni triple double odličnog Stipčića.

Split i Škrljevo odigrali su u 24. kolu HT Premijer lige najdramatičniju i jednu od najljepših utakmica sezone u kojoj su gledatelji mogli uživati. Gosti iz Splita slavili su nakon dva produžetka s 98:100 u jednoj vrlo važnoj utakmici za poredak uoči doigravanja. Split je pobjedom otišao na peto mjesto gdje će se sada boriti sa Šibenikom za poziciju broj četiri i prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, a Škrljevo će vjerojatno završiti na šestoj poziciji i za protivnika će imati Cibonu. 

Škrljevo-Split 98:100 (28:22, 11:21, 22:25, 21:14, 6:6, 10:12)


Split je u posljednju četvrtinu ušao sa sedam poena prednosti, ali Škrljevo serijom 6:0 nakon samo 90 sekundi igre dolazi na 67:68. Od tog trenutka pa na dalje gledali smo vrlo neizvjesnu utakmicu sve do samog kraja kada je Škrljevo nakon polaganja Antonia Bobana došlo do vodstva 82:80 na tri minute do kraja susreta. Koševi su tada mirovali, više od dvije minute nitko nije postigao poene da bi Goran Filipović poravnao na 82:82 na 40 sekundi do kraja. Uslijedila su dva promašena napada, po jedan sa svake strane, a pobjede svojim momčadima propustili su donijeti Dino Stipčić za domaće, a Filipović za goste. 

Škrljevo je u prvom produžetku došlo do prednosti 86:82, a na 86:86 poravnavaju Filipović s jednim pogođenim slobodnim bacanjem i Henrik Širko tricom. Do kraja produžetka ostale su dvije i pola minute, a tu smo vidjeli polaganje Jasmina Perkovića za 88:86 i na drugoj strani polaganje Filipovića za 88:88. Preostala minuta i pol donijela je same promašaje. Kod domaćina su trice promašili  Stipčić i Davor Konjević dok su "žuti" promašili tri napada, Filipović dvije trice, a Mate Kalajžić dvicu pa je utakmica otišla u novi produžetak. 

U drugi produžetak je bolje krenuo Split koji tricom Širka dolazi do vodstva 88:91. Nešto kasnije Split je još jednom imao plus tri kod 90:93, a onda domaći rade mini seriju 5:0 u kojoj Siniša Štemberger pogađa tri bacanja, a Perković polaganjem donosi 95:93 Škrljevu. Split je odgovorio dvicom Luke Kature i novom tricom Širka za gostujuće vodstvo 95:98 na nešto više od minute do kraja. Iskusni Štemberger tada pogađa tricu za poravnanje, a odmah poslije radi prekršaj nad Michaelynom Scottom koji je pogodio oba slobodna bacanja i postavio konačan rezultat 98:100. Škrljevo je imalo dvije prilike za doći do pobjede, ali trice Konjevića i Štembergera nisu ušle. 

Iako je Scott pogodio dva slobodna bacanja za pobjedu, ipak ćemo istaknuti Širka kao ključnu figuru pobjede s 26 poena, 13 skokova, 3 asistencije i 3 osvojene lopte uz valorizaciju 32. Filipović je ubacio 19 uz 8 asistencija i 4 skoka, a Scott 18 uz 4 asistencije i 3 skoka. Valja spomenuti i Katuru koji je uz 15 poena imao i 8 skokova, a svoju vjerojatno najbolju utakmicu u dresu Splita odigrao je Mario Špaleta s 14 poena i 8 skokova. Pobjeda Splita je tim veća, ako spomenemo da su igrali bez ozlijeđenog Matea Kedža i još uvijek suspendiranog Pavla Marčinkovića.

Kod domaćina najbolji maestralni Stipčić koji je ostvario triple-double s 16 poena, 11 skokova i 10 asistencija! Perković je bio najbolji domaći strijelac s 25 poena i 10 skokova, Boban je ubacio 15 uz 7 skokova i 4 asistencije, a Josip Barnjak također 15 uz 6 asistencija.