Hrvatska
Split nakon velike borbe prošao u polufinale, Šibenčani pali časno

Split nakon velike borbe prošao u polufinale, Šibenčani pali časno

Autor: Saša Ćirić

Splićanima je nakon velike borbe pripala drama na Baldekinu.

Uzvratna utakmica četvrtzavršnice hrvatskog prvenstva između Šibenika i Splita, sudeći po izjavama u medijima, nije imala onu razinu mobilizacije od strane domaćina koja bi se od utakmice takvog značaja očekivala. Sve najave utakmice bi se mogle svesti pod jednu sintagmu – idemo skupo prodati svoju kožu, pa što bude.

Prvu utakmicu na Gripama je Split prelomio u trećoj četvrtini nakon velikog vodstva gostiju, da bi sami na kraju pobijedili s visokih 18 poena prednosti. Ne čudi stoga da Baldekin nije bio dupkom pun kao što je to bilo prošle sezone ili ove u utakmici protiv Zadra, ali oni koji su došli su dali gromoglasnu podršku narančastima. Međutim, zbog završnice juniorskog prvenstva Hrvatske domaća momčad je bila lišena usluga Martina Klepe, njegovog imenjaka Jelića te Ivana Gulina. O zdravstvenom, pak, biltenu Šibenika dovoljno govori činjenica da je kapetan Domagoj Bašić obukao dres isključivo u svrhu popunjavanja zapisnika, a svoj debi pred domaćom publikom je imao i junior Lovre Knežević.

Početne minute prve četvrtine su protekle u odmjeravanju snaga, a prvi se na osjetniju razliku odvajaju Splićani, koji na isteku šeste minute imaju devet poena prednosti (11-20). Gosti zahvaljujući raspoloženom Luki  Katuri  (čak 13 poena u prvoj četvrtini!) minutu kasnije odlaze i na +11 (13-24), da bi domaća momčad s(p)retno smanjila zaostatak na sedam poena do kraja četvrtine (23-30).

Drugu dionicu bolje otvaraju gosti, koji se preko Henrika Širka i Gorana Filipovića odvajaju na njihovu najvišu prednost na utakmici (23-35). Izgledalo je u tim trenucima da se mlada domaća momčad raspada i da će igrači donedavnog izbornika nacionalne momčadi lako privesti utakmicu kraju. No, u tim trenucima igrači Šibenika pronalaze način kako okrenuti vodu na svoj mlin, te u narednih nekoliko minuta rade seriju 10-0, a najzaslužniji za to je Pavao Paić. Mladi centar Šibenika je u tom razdoblju postigao četiri poena, jednom asistirao i blokirao šut Širka za tri poena, no vižljasti krilni igrač Splita hvata loptu u skoku i lukavo iznuđuje prekršaj za dva bacanja. Na taj način su Splićani došli ponovno u prednost od dva poena, ali ono važnije po njih, zaustavili su nalet domaćih. Do kraja četvrtine se igra koš na koš pa tako na poluvrijeme odlazimo s rezultatom 46-50.

Treću četvrtinu tricom otvara Tomislav Gabrić, a minutu kasnije Toni Nakić postiže dva poena za prvo vodstvo domaćih nakon početnih 1-0. Glavobolju Ivici Skelinu zadaje Širko, koji nakon nepune tri minute u trećoj četvrtini ulazi u ozbiljne probleme s osobnim pogreškama. Koriste to domaći, te se košem Krešimira Radovčića odvajaju na +5 (59-54). Strateg  Žutih poziva minutu odmora, što ima iznimno pozitivan učinak na njegovu momčad – u naredne tri minute rade seriju od 10-0, ponajviše zahvaljujući Pavlu Marčinkoviću, koji u tim trenucima postiže pet poena. Dodatnu razliku rade Mateo Kedžo i Goran Filipović, pa se u posljednju dionicu utakmice ulazi s prednošću gostiju od sedam poena (63-70).

Četvrta četvrtina počinje kao i treća, tricom Gabrića koji smanjuje na četiri razlike. Istom mjerom mu uzvraća Katura, a Filipović minutu kasnije odvodi goste na 9 poena prednosti (66-75). Gabrić pogađa još jednu tricu, a sjajnim reakcijama na obje strane terena mu se priključuje najbolji pojedinac utakmice Radovčić, koji s četiri uzastopna poena vraća utakmicu u neizvjesne vode (73-75). Ipak, već u idućem napadu Širko pogađa tricu te vraća prednost od dva posjeda lopte na stranu Splita. Luka Pandurić u sljedećem napadu smanjuje na tri poena razlike, ali Filipović odgovara polaganjem. U posljednje dvije minute se treneri taktički pokušavaju nadmudriti preko traženja slabih karika u protivničkoj momčadi. Nakon polaganja Domagoja Šarića 49 sekundi prije kraja za 80-82, domaća momčad šalje na liniju Michaelyna Scotta, koji pogađa prvo bacanje no sudac Tomislav Hordov pokazuje kako je Amerikanac prestupio te poništava poen, što ne ponavlja u drugom pokušaju. Na drugoj strani Radovčić pogađa oba bacanja, pa se u zadnjih deset sekundi ulazi s rezultatom 82-83. Scott opet odlazi na liniju bacanja, ali opet pogađa samo jednom, pa domaći imaju priliku za produžetak ili pobjedu u zadnjem napadu. Ivan Mileković promašuje težak šut za tricu, lopta dolazi do Kature i slavlje gostiju može početi!

Kod domaćih su najistaknutiji pojedinci bili Radovčić (20 poena, 5 asistencija) i Gabrić (17 poena i 8 skokova), dok su kod Splita najefikasniji bili Katura (18 poena) i Scott (16).

Ovom pobjedom Split ulazi u polufinale, a suparnik će im biti momčad Cedevite.

Izjave aktera:

Ivica Skelin (trener Splita) - Znali smo da trebamo odigrati dobru utakmicu, smatram da smo uspjeli u tome i osobito moram istaknuti drugi dio treće četvrtine.Tamo smo uspjeli dobrom obranom (primili svega četiri poena u pet minuta) okrenuti utakmicu kad je Šibenik preuzeo vodstvo i dalje je bilo puno lakše igrati. Znali smo da je Šibenik nezgodan protivnik, posljednji put kad smo igrali na Baldekinu su nas lako pobijedili a u Splitu su imali utakmicu 30 minuta pod kontrolom. Riječ je o mladoj momčadi koja pred domaćom publikom daje sve od sebe i ne predaje se nikada. Čestitam svojim momcima na ostvarenju našeg ovosezonskog cilja, a to je ulazak u polufinale domaćeg prvenstva. Znamo da je Cedevita priča za sebe, ali mi u taj dvoboj ulazimo maksimalno rasterećeni, za razliku od četvrtfinalne serije sa Šibenikom u koju smo ipak ušli s bremenom favorita ali i prednošću domaćeg terena.

Mario Špaleta (igrač Splita) - Bila je ovo teška utakmica, ali svi smo se borili i dali svoj maksimum. Sad imamo tjedan dana za pripremu za dvoboje protiv Cedevite, i dobro će nam doći da ne igramo treću utakmicu.

Krešimir Radovčić (igrač Šibenika) - Dali smo sve od sebe kao što smo to činili tokom cijele sezone, ali nažalost nismo uspjeli ponoviti prošlogodišnji uspjeh. Radili smo dosta grešaka, ali to je sve posljedica naše velike želje. Htjeli smo pobjedu, ali momčad Splita je bila bolja od nas i čestitam im na pobjedi i ulasku u polufinale.

Vladimir Anzulović (trener Šibenika) - Ne bih puno o utakmici, sada zbilja nije toliko važno jer je naša sezona gotova. Ono o čemu bih htio govoriti je vrijednost mojih mladih igrača, koji su u ovoj sezoni pokazali koliko su kvalitetni. Bila je ovo prekrasna sezona, s puno lijepih trenutaka, i u krajnjoj liniji sjajnim rezultatom koji nam nitko nije predviđao. Da, u ovoj utakmici je bilo puno grešaka, ali to ne umanjuje njihov trud i rad tijekom cijele sezone, kao i njihov napredak. Čestitam Splitu i želim im sreću u nastavku natjecanja, zaslužili su to u svakom pogledu.