Europa i Svijet
Hrvatska
Split: Nijemci poslali Ruse kući, a sebe u polufinale

Split: Nijemci poslali Ruse kući, a sebe u polufinale

Autor: Saša Ćirić

Stopostotni učinak Nijemaca.

Popodnevni dio trećeg dana natjecanja u Spaladium Areni donio nam je utakmicu između Njemačke i Rusije, u kojoj su nakon neizvjesne završnice slavili Nijemci (69-67).

Kuriozitet u samom startu utakmice - Nijemci su prvi šut iz igre uputili ka ruskom košu tek nakon nešto više od tri minute igre, a kad se na to nadoveže čak pet izgubljenih lopti, jasno je da je otvaranje pripalo Rusima. Unutarnja obrana Fünfa praktički nije postojala pa su igrači Sergeja Bazareviča vrlo lako pronalazili put do obruča. Nakon sedam i pol minuta igre na semaforu je svijetlilo 17-7 za Ruse, što je alarmiralo njemačkog izbornika Henrika Rödla na prvu minutu odmora. U igru je redom ubacivao Danila Barthela, Robina Benzinga i Johannesa Thiemanna. Oni donose potrebnu čvrstoću pod košem, a usput pronalaze i ritam u napadu. Do kraja četvrtine Nijemci ubacuju osam poena u nizu i na prvi odmor se odlazi s +2 za Rusiju (17-15). Lajtmotiv druge četvrtine konstantne su promjene vodstva i neizvjesnost - niti jedna momčad nije se uspijevala odvojiti na više od četiri poena razlike. Na poluvrijeme bi se otišlo s neriješenim rezultatom da Evgenij Baburin nije s istekom vremena pogodio tricu za 35-32.

Trebalo je još nekoliko minuta igre u trećoj četvrtini da se jedna momčad rezultatski odvoji, i to su napravili Rusi. Serijom 9-0 su od 42-41 još jednom u susretu otišli na deset poena razlike (51-41), ali dobre ofanzivne reakcije Benzinga vraćaju Njemačku na zaostatak s poluvremena (53-50).

Četvrta dionica bila je preslika druge, u kojoj su stalne promjene vodstva održavale neizvjesnost konačnog ishoda na najvišoj mogućoj razini. U posljednjih nekoliko minuta na njemačkoj strani sjajni Johannes Voigtmann redom niže tricu, dvicu iz okreta i koš iz napadačkog skoka, što je pokazalo ključnim. Jednom kad je utakmica ušla u penal završnicu, Nijemci su pokazali više koncentracije i na kraju upisali drugu pobjedu.

Ukoliko naša reprezentacija u večerašnjoj utakmici pobijedi Tunis, u polufinalu turnira ići će na Njemačku.