Hrvatska
Split pokleknuo u drugom poluvremenu, Cedevita je prvi finalist domaćeg prvenstva!

Split pokleknuo u drugom poluvremenu, Cedevita je prvi finalist domaćeg prvenstva!

Autor: Saša Ćirić

Splićani su u Zagreb došli puni samopouzdanja nakon dvije utakmice u kojima su najsnažniju hrvatsku momčad držali u šahu pd prve do posljednje minute. Ipak, nestalo je goriva u njihovom spremniku. Cedevita očekuje pobjednika sutrašnjeg zadarskog dvoboja.

Teško da smo mogli očekivati neizvjesniju polufinalnu seriju prvog i četvrog na tablici od ove koju smo dobili između Cedevite i Splita. Dobra igra Žutih nije prošla nezamijećeno u gradu pod Marjanom. Nemali broj navijača se uputio u Zagreb, neki osobnim automobilima, a drugi Žutim busom. U nabrijavanje atmosfere se uključio i legendarni izbornik Dena, ali čak ni njegov motivacijski govor nije mogao izvući dovoljno za pobjedu nad mnogostruko bogatijom Cedevitom.

Početak utakmice je bio pravi nastavak prva dva dvoboja. Mario Špaleta je snažno zakucao, a Pavle Marčinković u idućem napadu postigao tricu za početno vodstvo Splita od 5-0. Cedevitin prvi ubačaj dolazi dvadesetak sekundi kasnije, mladi bosanskohercegovački reprezentativac Džanan Musa uzvraća tricom. Nakon što je Demetris Nichols poravnao rezultat pogođenim bacanjima, Luka Katura pogađa još jednu tricu za novu prednost Splita. Na krilima Nicholsa i Ivana Ramljaka domaći uzvraćaju serijom od 12-0 (17-8), koju prekida Henrik Širko tricom četiri minute prije isteka četvrtine. Musa na drugoj strani promašuje tricu, pa Splićani kreću u novi napad. Mateo Kedžo promašuje iz blizine, Nichols hvata loptu i pokušava otvoriti pas na stranu. Marčinković čita njegovu namjeru, krade loptu i efektno zakucava za 17-13 i minutu odmora domaće klupe. Igra se narednih minuta koš na koš, da bi to prekinuo Will Cherry, koji je minutu i pol prije kraja prvog perioda vezao pet poena za 24-17. Kedžo s jednim, odnosno Mate Kalajžić s dva bacanja smanjuju prednost domaćih, ali raspoloženi Cherry polaganjem zatvara prvu četvrtinu rezultatom 26-20 u korist Cedevite.

Nervozan je početak druge dionice susreta, s puno pogrešaka i promašenih šuteva. Prvi ubačaj je djelo Kalajžića nakon dvije minute igre, što je malo opustilo gostujuću momčad u ofanzivnom dijelu. Ponovno slijedi razdoblje u kojem se rudarski dolazi do svakog poena, i svaki posjed je od velike važnosti. Nakon koša Damira Markote četiri minute prije poluvremena, Cedevita vraća prednost na šest poena, ali Katura ekspresno uzvraća tricom. Minutu i pol prije velikog odmora novom splitskom tricom Širko dovodi utakmicu na svega jedan poen razlike, ali raspoloženi Cherry uzvraća u idućem napadu. Kalajžić u posljednjoj minuti probija Ramljaka koji neoprezno rukom zahvaća mladog playmakera i dobiva nesportsku pogrešku. Splićani ne koriste priliku da izjednače ili dođu u vodstvo, jer je Kalajžić pogodio tek jedno bacanje, a Filipović promašuje iz prodora. Prekaljeni Roko Ukić na drugoj strani pogađa s više od sedam metara, pa na poluvrijeme odlazimo s rezultatom 42-36 u korist Cedevite. 

Treća četvrtina se nastavlja u istom tonu. Kalajžić otvara košem, a Musa na drugoj strani pogađa dva bacanja. Širko uzvraća novim košem za 44-40... i to je bilo to. Dalekometna Musina trica s istekom napada je inicirala veliku Cedevitinu seriju. U razdoblju od treće do šeste minute trećeg dijela domaći postižu 13, a primaju samo 3 poena (57-43). Michaelyn Duane Scott nakratko prekida seriju Cedevite, ali nalet narančastih je snažan i zatvaraju četvrtinu s rezultatom 70-48. Govor tijela gostiju je dao za naslutiti da su ih domaći, nakon dvije i pol teške utakmice, teškom mukom uspjeli slomiti. 

Odista, Cedevita je svakom minutom sve više dizala prednost, a Split nije nikako mogao povezati dvije dobre napadačke akcije. Prvi ubačaj gostiju u posljednjoj dionici utakmice je uslijedio tek nakon više od tri i pol minute igre, preko Kature. Priliku u domaćoj momčadi su dobili i rezervni igrači, poput Nika Slavice i rekonvalescenta Marka Arapovića, te su posljednje minute protekle u neobaveznom tonu. Karlo Žganec je 27 sekundi prije kraja utakmice postavio konačan rezultat, 95-64, te su domaći mogli početi slaviti.

Kod Cedevite je najistaknutiji pojedinac bio Musa (21 poen, 10 skokova). Pratili su ga Nichols (18 poena, 5 skokova) i Cherry (17 poena, 7 asistencija). Katura je bio najbolji strijelac Splita (14 poena), a dvocifreni su bili i Širko (11) odnosno Kalajžić (10).

Punu statistiku susreta možete naći na sljedećoj poveznici: Cedevita 95 64 Split