Hrvatska
Split slavio u Zadru i poveo 1:0, sjajna utakmica Borisa Tišme

Split slavio u Zadru i poveo 1:0, sjajna utakmica Borisa Tišme

Autor: Luka Perić/KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Finale FAVBET Premijer lige

Košarkaši Splita napravili su prvi, veliki korak prema naslovu prvaka: u prvoj utakmici finalne serije FAVBET Premijer lige na Višnjiku večeras su slavili protiv Zadra 78:85 (20:26, 20:20, 22:16, 16:21). „Breakom“ u Zadru Split je došao u poziciju da jednom ili dvjema pobjedama na svom parketu, čak ako i izgube drugu utakmicu u nedjelju, dođu do dugo čekanog trofeja. Zadrani su odigrali lošu utakmicu, s čak 18 izgubljenih lopti, manje skokova i manje raspoloženih košarkaša, pogotovo u završnici utakmice. Vremena za oporavak je malo, ali Zadranima ostaje nada da će uz podršku publike slaviti prekosutra i u Splitu se izboriti za naslov ili petu, odlučujuću utakmicu na Višnjiku.

Sam početak utakmice nagovijestio je probleme s kojima će se Zadar susresti ove večeri. U prvih šest minuta za domaće su ubacivali samo Žganec (trica) i Mazalin, koji je uz taj pogodak imao i dvije izgubljene lopte te primljenu blokadu, pa ga je brzo zamijenio Drežnjak. Split je dosta promašivao s trice, ali uz nekoliko darova, istrčanih kontri i napadačkih skokova te izvrsnu obranu na Božiću napravili su seriju  12:0 i došli do vodstva 5:14. Zadar se uspio malo pribrati, tricama Drežnjaka i Božića, uz nešto slobodnih bacanja, došao je do brojke od 20 postignutih poena. S druge strane briljirali Shorter (9p) i Perković (8p), pa je Split na odmor otišao s +6 (20:26). U prvih 10 minuta Splićani su imali čak 6 napadačkih skokova, što im je dalo zamah za ovakvu igru.

U minutu i pol igre u drugoj četvrtini Zadar dolazi na minus 2 pa i Slaven Rimac zove svoju prvu minutu odmora. Nije pomoglo, jer je Ramljak tricom donio vodstvu domaćinima 32:31. Sullivan je dvaput zabio nakon napadačkog skoka, Runjić i Tišma pronašli rupe kroz zadarsku obranu i iz jednostavnih pozicija vratili goste u vodstvo (38:39). Prvo poluvrijeme tricom je zaključio Tišma i tako odveo svoju momčad na odmor s rezultatom  40:46. Split je dominirao u skoku (25:15), imao manje izgubljenih lopti, čak 6 ukradenih i samo ga je loš šut za tricu (3-13) spriječio u postizanju značajnije prednosti.

Dugo je Zadar lovio zaostatak, u 25. minuti Božićevim košem došao do 49:49, ali onda tricom preko ruke Kalajžića i polaganjem Sullivana „žuti“ navode Jusupa na novu minutu odmora. Još jedna loša vijest za zadarskog trenera je četvrti prekršaj Žganeca. Split nakon puno darovanih lopti dolazi do +8, a onda Božić, koji je cijelu utakmicu igrao sa zavojem na desnoj ruci, tricom iz gotovo izgubljene situacije te Mazalin s tri uspješne akcije „vraćaju utakmicu na početak“ – 62:62. Split iz napadačkog skoka dolazi u vodstvo 62:64 na završetku 30. minute.

Splitov „challenge“ na odluku sudaca da Zadru daju jedan aut bio je uspješan. Iskoristili su ga izvrsno, tricom Shortera i košem uz dodatno slobodno bacanje Kalajžića. Malu nadu daje Božić svojom tricom uz prekršaj, ali njegova momčad ne uspijeva sustići goste. U zadnjoj minuti imao je Zadar dugi napad s dva pokušaja za tricu na 78:81, Split je iz protunapada (opet napadački skok pa poen Sullivana) povisio na 5 razlike, a 15 sekundi bilo je dovoljno samo za neuspješan šut i primanje još jednog pogotka.

Igrač utakmice bio je Lewis Markel Sullivan, koji je 19 poena oplemenio s čak 11 skokova, od čega 6 u napadu. Pratili su ga Shorter (12p, 10 sk), Kalajžić (18), a posebno Tišma, koji je uz 15 poena napravio velike stvari u obrani, čuvajući Božića i Mazalina. Najbolji igrač Zadra bio je Marko Ramljak (16p, 4 sk, 5 as), Božić je postigao 19, ali uz šut 5-15 i čak 6 izgubljenih lopti. Najbolji igrač Zadra već u nedjelju moći će pokazati kako se radilo samo o lošem danu.