Hrvatska
Regija
FOTO: Splitska mladost do uvjerljive pobjede nad Lovćenom

FOTO: Splitska mladost do uvjerljive pobjede nad Lovćenom

Autor: Paulo Sarić

Susret je bio riješen nakon tri četvrtine, pa su priliku dobili i najmlađi u žutom dresu.

Košarkaši Splita rutinski su došli do svoje pete pobjede u Drugoj ABA ligi. Momci hrvatskog izbornika Ivice Skelina na domaćem su terenu u desetom kolu regionalnog natjecanja svladali Lovćen 1947 Cetinje rezultatom 85-72. Utakmica je od početka bila jednosmjerna pa su veliku minutažu dobili i mladići koji su manje igrali u dosadašnjem tijeku sezone poput Ivana Vrgoča, Marina Vručinića, pa čak i Gabriela Marića.

Nakon početnog ispitivanja snaga koje je potrajalo desetak minuta, Splićani su ubacili u brzinu više i zaigrali kvalitetnu i agresivnu obranu koja je u samo nekoliko minuta prelomila susret. Mateo Kedžo je polaganjem u 12. minuti otpočeo seriju domaćina 21-2 kojom su Žuti otišli na 19 razlike (49-30). Sve je u tim trenucima išlo kao po špagi za Skelinovu momčad. Izvrsna je obrana zaustavila gostujuće igrače koji preko šest minuta nisu zabili koš iz igre te je kreirala brojne lagane poene za dalmatinsku momčad.

FOTO: KK Split/ Ivica Čavka

Na odmor se otišlo s 55-39 i premda su Crnogorci bolje otvorili nastavak i košem Alekse Popovića prišli na samo minus deset nakon manje od dvije minute igre u trećoj četvrtini (55-45), to je bilo sve od gostujućeg sastava. Uslijedio je novi period dobre igre hrvatske momčadi koja je zahvaljujući seriji 12-2 otišla na 20 koševa prednosti (67-47). Žuti tu nisu stali te su zahvaljujući sedam vezanih poena Michaelyna Scotta imali i velikih plus 27 na ulasku u posljednju dionicu (78-51).

Do kraja je domaćin podignuo ručnu i dao priliku svojim mladićima da iskuse igru u regionalnom natjecanju što je Lovćen iskoristio da u posljednjih nekoliko minuta ublaži poraz. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Henrik Širko s 20 koševa i četiri asistencije, dok je 16 poena ubacio Pavle Marčinković, a valja istaknuti i dobru predstavu mladoga Maria Špalete koji je pridodao 14 koševa i četiri skoka. Gostima nisu pomogla ni čak petorica dvoznamenkastih igrača koje je predvodilo iskusno regionalno ime Aleksa Popović s 15 poena.

Splićani se nakon deset kola nalaze na petom mjestu regionalne lige s polovičnim učinkom.