Europa i Svijet
Regija
VIDEO: Srbija bez stresa do četvrtfinala

VIDEO: Srbija bez stresa do četvrtfinala

Autor: Paulo Sarić

Vrlo dobro otvaranje utakmice usmjerilo je tijek susreta.

Poznat je i šesti četvrtfinalist ovogodišnjeg EuroBasketa. Riječ je o Srbiji koja je u Istanbulu opravdala status favorita i svladala Mađarsku rezultatom 86-78 te će u idućoj fazi u utorak odmjeriti snage s Italijom.

U rezultatski prilično jednosmjernom susretu Mađarska je tricom Allena povela 2-3, no to je bilo sve od momčadi Stojana Ivkovića. Uzvratila je Srbija s 14-0 i vrlo rano otišla na dvoznamenkastu prednost. Ipak, odgovorili su Mađari s brzih 0-9 i spriječili da susret već u prvoj četvrtini postane revijalan. U istom se ritmu nastavilo i u drugoj četvrtini. Vrtjeli su se izabranici Aleksandra Đorđevića oko deset koševa prednosti, no nikako ju nisu mogli preći. S druge strane, Mađari su tu i tamo povezali dva dobra napada pa bi prišli na minus četiri, no ni oni nisu uspjeli ispuniti svoj cilj te se približiti na jednoznamenkasti zaostatak.

Prva koja je uspjela u svome naumu bila je Srbija. Trica Mačvama započela je seriju 12-1 koja je sredinom treće dionice odvela Srbe na velikih 18 koševa viška i praktički prelomila susret. U posljednjih se deset minuta ušlo s 69-53 za Srbiju, a do kraja smo gledali rutinsko odrađivanje posla. Istina, priprijetili su Mađari na samom otvaranju posljednje četvrtine kada su s tri vezane trice natjerali izbornika Đorđevića na minutu odmora, no prave opasnosti nije bilo. Najbliže što je Mađarska uspjela prići bilo je minus sedam, u dva navrata, posljednji put minutu i 38 sekundi prije kraja susreta, ali tada je već bilo prekasno.


Srbe je do četvrtfinala predvodio dvojac Bogdanović-Kuzmić koji je zabio 17 koševa, pri čemu je potonji uhvatio i devet skokova, dok je najbolji u redovima naših sjevernih susjeda bio danas vrlo dobri Perl koji je ubacio 21 poen, čemu je dodao šest skokova i četiri asistencije.

Srbija u četvrtfinalu dočekuje Italiju, a potom ide na boljeg iz susreta Grčke i, nadajmo se, naše reprezentacije.