Europa i Svijet
Regija
Srbija i Rusija svjetski prvaci u basketu

Srbija i Rusija svjetski prvaci u basketu

Autor: Paulo Sarić

Istočnim susjedima ovo je već treće zlato na četiri natjecanja.

Srbija je obranila naslov svjetskog prvaka u košarci 3 na 3. Nakon što je krajem prošle godine u Kini u finalu svladala reprezentaciju SAD-a, jučer je srbijanska reprezentacija porazila Nizozemsku rezultatom 21-18 i došla do svoje treće titule svjetskog prvaka. Srbi su time potvrdili svoju apsolutnu dominaciju svjetskim basketom pošto na četiri dosadašnja natjecanja imaju tri zlata i jedno srebro.

Manje od dva tjedna nakon što je službeno potvrđeno uvrštenje košarke 3 na 3 u olimpijski program, u Nantesu se održalo četvrto službeno Svjetsko prvenstvo u basketu. Zlato je ponovno pripalo reprezentaciji Srbije koja je sa savršenim učinkom došla do nove titule pobijedivši Nizozemsku u finalu. Domaćini su se morali zadovoljiti broncom, dok je Slovenija osvojila četvrtu poziciju. Upravo Slovenci imaju najviše razloga za nezadovoljstvo pošto su u polufinalu i finalu poraženi sa po pola koša.




Najzaslužniji što su istočni susjedi potvrdili svoju neprikosnovenost u najmlađoj olimpijskoj disciplini bio je Dejan „Maestro“ Majstorović koji je u finalnom susretu zabio 11 koševa te je ujedno izabran i za najkorisnijeg igrača prvenstva. Uz njega su se u idealnoj postavi našli i kolega mu iz reprezentacije Dušan Domović Bulut i Nizozemac Jesper Jobse. Maestro je ujedno bio i najbolji strijelac čitavog turnira sa 60 poena.

U natjecanju u zakucavanjima slavio je Poljak Rafal „Lipek“ Lipinski koji je u neizvjesnom finalu za dlaku nadvisio Amerikanca Chrisa Staplesa.


U ženskoj konkurenciju ulogu Srba su preuzele Ruskinje koje su savršenim turnirom došle do zlata svladavši u finalu Mađarsku rezultatom 19-12. Broncu su osvojile Ukrajinke porazivši Nizozemsku rezultatom 15-13. Ana Leškovceva je proglašena za najkorisniju igračicu turnira, a u najboljoj ekipi pridružile su joj se Bettina Bozoki i Karin Kuijt.

MOMČAD POBJEDNIKA: Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Marko Ždero.

EKIPA POBJEDNICA: Ana Leškovceva, Anastasija Logunova, Tatjana Petrušina i Aleksandra Stoljar.