Europa i Svijet
Srbija osvojila SP u 3x3 košarci!

Srbija osvojila SP u 3x3 košarci!

Autor: Saša Ćirić

Susjedi su još jednom potvrdili klasu u ovom sportu - ovo je četvrto zlato u pet godina, a 2014. su osvojili srebro.

Svjetsko prvenstvo u košarci 3x3 je došlo svome kraju. Nakon iscrpljujućih utakmica završnice, u finalu su se sastale momčadi Srbije i Nizozemske. Rivalitet je to koji traje već godinama, a isti suparnici su nastupali i u finalu prošlogodišnjeg natjecanja. 

Srbiju predvodi prema mišljenju mnogih najbolji basketaš svijeta, Novosađanin s Limana - Dušan Bulut. U sastavu su još Marko Savić, Dejan Majstorović i Stefan Stojačić. S druge strane, Nizozemci su nastupili u sastavu: Jesper Jobse, Aron Roije, Dimeo Van Der Horst i Sjoerd Van Vilsteren.

Otvaranje utakmice je pripalo Nizozemcima. Prvih nekoliko minuta su držali prednost od jednog ili dva poena razlike, ali su se u tom razdoblju previše trošili energetski, pa su Srbi pomoću čvrste obrane s vremenom okrenuli vodu na svoj mlin. Nakon Bulutove dvice za 10-9, Srbija više nije ispuštala prednost iz svojih ruku, pa je tako do isteka vremena Van Der Horst uspio tek ublažiti konačan rezultat. 

Nizozemci će priliku za uzvrat tražiti na domaćem terenu, s obzirom da se sljedeće godine SP u košarci 3x3 održava upravo u domovini Oranja. Uvertira je to za OI 2020., na kojima će se ovaj sport premijerno pojaviti. Nadamo se, s Hrvatskom u jednoj od glavnih uloga.

Treće mjesto osvojili su naši drugi susjedi Slovenci koji su u borbi za broncu nadigrali Poljake 21-16.