Regija
Srbija: Sjajni Davidovac izbacio Partizana

Srbija: Sjajni Davidovac izbacio Partizana

Autor: Paulo Sarić

Prvi puta nakon šest godina finale bez "vječitog derbija".

U polufinalu srbijanskog doigravanja dogodilo se veliko iznenađenje. Partizan je izgubio i drugi dvoboj protiv FMP-a rezultatom 78-68, čime je po prvi puta nakon dosta godina ostao bez finala prvenstva Srbije.

Partizan je poveo 0-2, ali to je bila jedina prednost Džikićeve momčadi u večerašnjem susretu. FMP je koševima Apića ubrzo izjednačio, pa poveo, te je do kraja utakmice rutinirano održavao prednost. Nakon prve četvrtine domaćini su imali pet poena viška, a u istom se ritmu nastavilo i u drugoj dionici. Čović je košem uz faul u 18. minuti odveo svoju momčad na dvoznamenkastu prednost, s koliko se i otišlo na odmor. Iako se u nastavku očekivala bolja partija Crno-bijelih, ona se nije dogodila. Naprotiv, FMP je sredinom treće četvrtine otišao na 15 razlike i premda su se gosti nakon ozljede Ljubičića malo primaknuli, nikada nisu ozbiljnije ugrozili Pantere.

Trener Džikić je na minus deset 1:40 do kraja pozvao minutu odmora u nadi da nije sve izgubljeno i da će njegova momčad napraviti čudo, no kakva je ovo bila večer Partizana najbolje je ilustrirao sljedeći napad Crno-bijelih. Ili bolje rečeno, pokušaj napada. Marinković je izveo loptu koja se od Hatchera odbila u aut i utakmica je bila gotova. FMP je prvi puta nakon 2003. godine ušao u finale nacionalnog prvenstva.

Uvjerljivo najbolji igrač u redovima drugog finalista prvenstva Srbije bio je Davidovac s 19 poena i 12 skokova, ali daleko vrijedniji od njegovih brojki bio je učinak kojeg je imao na momčad. Nakon ozljede Ljubičića i četvrte osobne Filipa Čovića spustio se na razigravačku poziciju i u maniri najvećeg rutinera smirio igru FMP-a i priveo susret kraju. Bolden je za domaćine dodao 16 koševa, dok je bolji od ostalih u redovima Partizana bio Hatcher s 18 poena.

FMP je ovom pobjedom ponovio uspjeh iz 1998. godine kada je, također u polufinalu doigravanja, izbacio Partizana, te će se po prvi puta u 14 godina naći u finalu prvenstva Srbije.

Prva utakmica finala između Crvene zvezde i FMP-a trebala bi se igrati u ponedjeljak u Beogradu.