Europa i Svijet
Srbija u utakmici za prestiž nanijela drugi poraz u nizu SAD-u

Srbija u utakmici za prestiž nanijela drugi poraz u nizu SAD-u

Autor: Teo Cilar

Srbija je prvu četvrtinu dobila s nevjerojatnih 32:7, ali se na kraju morala pomučiti za pobjedu.

Utakmica koja je prije Svjetskog prvenstva bila predviđana kao finale, a nakon razigravanja po skupinama kao polufinale dogodila se u borbi od 5. do 8. mjesta. Srbija je bila bolja od SAD-a s 94:89 (32:7, 12:33, 27:28, 23:21) nakon što su poslije prve četvrtine imali nestvarnih 25 poena prednosti. 

Srbija koja je imala dan više da se oporavi od šoka i poraza u četvrtfinalu od SAD-a koje su jučer poražene od Francuske, utakmicu otvara odlično. Nakon što je Miles Turner postigao prve poene, rezultat je poravnao Nikola Milutinov, a onda je Bogdan Bogdanović zabio tri trice u nizu za seriju Srbije 11:0 i vodstvo 11:2. Amerikancima su trebale tri minute da postignu nove poene, tricu je zabio Kemba Walker. Do kraja četvrtine potpuna dominacija Srbije koja je dopustila još svega dva postignuta poena, a sveukupno sedam u prvih deset minuta dok su ih oni sa svih pozicija i dobili prvi period s nestvarnih 32:7. NBA zvijezde koje primaju milijunske ugovore u tim su trenucima izgledale potpuno razbijeno.

U drugoj se četvrtini sve promijenilo. Amerikanci su zaigrali puno bolje, a Srbija kako to obično biva poslije tako visoke prednosti rano u utakmici, malo se opustila. Rezultat toga, 33:12 rezultat druge četvrtine i samo minus četiri na poluvremenu za SAD. 

Srbija je u trećem periodu stalno bila u prednosti, najčešće između 4 i 8 poena prednosti, ali SAD na četiri minute prije kraja četvrtine dolazi na minus dva. Tada je novu tricu pogodio Bogdanović za novih plus pet. Na kraju četvrtine, Brook Lopez dva pogođena bacanja smanjuje na minus tri uoči posljednjih deset minuta. 

Nakon dvije i pol minute u posljednjoj četvrtini, Srbija bježi na 10 poena prednosti. Poslije minute odmora koju je zvao Greg Popovich, više od minute nismo vidjeli koševe na niti jednoj strani. Harrison Barnes je tada pogodio dva slobodna bacanja, ali Nemanja Bjelica odmah pogađa tricu i vraća na dvocifrenu prednost. Amerikanci su se vratili u susret na 59 sekundi do kraja kada Walker pogađa tricu za minus četiri. Srbija je na kraju ipak uspjela bez problema zadržati prednost za pobjedu koja im donosi borbu za peto mjesto protiv Češke koja je bila bolja od Poljske 94:84. SAD će s Poljskom zaigrati za sedmu poziciju.  

Bogdanović je bio prvo ime susreta s 28 poena, 6 asistencija i 4 skoka, Vladimir Lučić je zabio 15 uz 4 skoka, a Vasilije Micić 10 uz po 3 skoka i asista. Barnes najbolji kod SAD-a s 22 poena, 5 skokova i 4 asista, Walker je zabio 18 uz 8 asista i 4 skoka, a Khris Middleton 16 uz 6 skokova.