Europa i Svijet
Hrvatska
Srčana borba do kraja, ipak poraz od Latvije

Srčana borba do kraja, ipak poraz od Latvije

Ženska seniorska reprezentacija Hrvatske upisala je poraz pri 69:83 od domaće Latvije u kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo.

Obje su ekipe u utakmicu ušle s velikom dozom nervoze. Koša iz igre nije bilo punih dvije i pol minute, post je prekinula Latvija, a prvi hrvatski koš iz igre stigao je tek nakon šest minuta i to iz ruku Ivane Dojkić. Latvijski trener Martins Gulbis dobro je pripremio svoje izabranice koje su tijekom cijele utakmice vršile pritisak i sprječavale prodore naše kapetanice Dojkić. Tako je i Ilze Jakobsone skupila 5 osobnih pogrešaka i napustila susret ‘čuvajući’ Ivanu. Nije bila jedina, s naše su strane po pet pogrešaka skupile i Andrijana Cvitković i Klaudia Periša. Kako su Latvija i Hrvatska bile direktni konkurenti za odlazak na Europsko prvenstvo, ova se utakmica igrala baš ‘na nož’.

Ulazak u drugu četvrtinu također nije mnogo obećavao što se rezultata tiče, a izbornik Bralić nakon nekoliko neuspjelih pokušaja zove minutu odmora. Tek nakon pet i pol minuta Andrijana Cvitković ubacuje koš za 14:38.  Naše reprezentativke potom konačno uspijevaju dovršiti akcije, a na veliki se odmor odlazi pri 27:44.


Vrijeme je u svlačionici sigurno dobro iskorišteno jer povratkom na parket izabranice Stipe Bralića izgledaju sigurnije. Trice Mie Mašić, Ana-Marije Begić i Ivane Dojkić dovode do smanjenja razlike na jednu znamenku i obećavajućeg ulaska u posljednju četvrtinu pri 54:61. No, za Latvijke je ova utakmica predstavljala ‘biti ili ne biti’ i do preokreta u konačnici ipak nije došlo. Grčevita i srčana borba naših djevojaka zaustavila se istekom vremena pri rezultatu od 69:83.

Godinu dana ranije, na istom mjestu, naše su reprezentativke Latviju dobile s +18 te ovaj poraz ipak pišemo kao +4 u međusobnom srazu hrvatske i latvijske reprezentacije što je važan zalog za budućnost.

U veljači slijede utakmice protiv Sjeverne Makedonije i Njemačke. Pobjeda protiv Njemačke značila bi siguran odlazak na Europsko prvenstvo, a poraz bi Hrvatsku uveo u kalkulacije, obzirom da na prvenstvo idu prvi iz devet skupina te tek pet najboljih drugih.

U hrvatskom je dresu ponovno ponajbolja bila Ivana Dojkić s 25 poena, 4 skoka i 3 asistencije. Kao lavica borila se Ana-Marija Begić i upisala double-double s 12 poena i 11 skokova. Istaknula se i Ana Petrak u kritičnim momentima, upisavši na kraju 9 poena i 4 asistencije. Bitnu su snagu pokazale i Nina Premasunac (7 poena, 7 skokova) i Andrijana Cvitković (6 poena, 9 skokova).

Za latvijsku reprezentaciju su najviše dale Elina Babkina (20 poena) i Anete Šteinberga (19 poena).

KOMPLETNA STATISTIKA 

Ana Petrak: „Nakon teškog prvog poluvremena gdje smo imali dosta problema s osobnim pogreškama, u drugom smo poluvremenu podigle energiju i pokušale se priključiti s -25. Digle smo obranu i u napadu smo igrale pametnije. Stigle smo na -7, ali nikako nismo mogle prelomiti utakmicu.“

Ivana Dojkić: „Imale smo jednu rupu, nezabijenih ‘zicera’ i otvorenih šuteva, što su one dobro iskoristile i napravile tu veliku razliku iz koje smo se trebale izvući. Međutim, sretna sam i ponosna što nismo odustale, vratile smo se i utakmica je mogla otići u našu korist. Zahvalila bih se curama što su se borile do kraja  i odradile svoj posao. Nismo izgubile s više od 18, tako da je sve na našoj strani, bolje smo. Moramo se okrenuti kvalifikacijama u drugom mjesecu, dobiti Njemačku i osigurati Europsko prvenstvo.“

Izbornik Stipe Bralić: „U 15. minuti domaćin je vodio 25 razlike. Do tog trenutka se košarka nije ni igrala, bilo je toliko kontakta, držanja i potezanja… Nama su dvije visoke igračice, Begić i Cvitković do pete minute skupile po tri osobne pogreške. Igrali smo domaću utakmicu u gostima bez pola ekipe, a oni kompletni, bez ijednog izostanka. Poslije smo pokazali da i bez igračica koje nedostaju možemo jako dobro odigrati. Došli smo na 7 razlike, no dalje nismo mogli.“