Europa i Svijet
Hrvatska
Srebrni 'Japanac' skrasio se u drugoj ligi

Srebrni 'Japanac' skrasio se u drugoj ligi

Autor: Paulo Sarić

Ljubav prema košarci jača je od godina.

Iskusni Marko Morić pronašao je novi klub. Dok se većina njegovih vršnjaka već poodavno umirovila i prestala s profesionalnim igranjem košarke prešavši u trenerske vode ili u potpunosti napustivši košarkaški svijet, 37-godišnji Zagrepčanin karijeru će nastaviti u Austriji, točnije u redovima tamošnjeg drugoligaša Jennersdorf Blackbirdsa.

Morić je zaljubljenicima u loptanje pod obručima ostao u sjećanju kao član srebrne reprezentacije do 21 godinu koja je, sada već davne, 2001. u Japanu osvojila srebrnu medalju izgubivši u finalu od snažne reprezentaciju SAD-a koju su predvodili Carlos Boozer, Caron Butler i Jameer Nelson.

Nekadašnji najkorisniji igrač kadetskog prvenstva Hrvatske karijeru je započeo u Zrinjevcu te je dobrim igrama uspio izboriti probu u bolonjskom Fortitudu, da bi u studenom 2002. ipak preselio nešto bliže, u Trnsko, potpisavši za KK Zagreb. Uslijedila je kratka epizoda u Splitu, da bi prvo inozemno iskustvo stekao u izraelskom Maccabi Rishon Le-Zionu u kojem se zadržao tek nekoliko mjeseci.

Ono što mu nije uspjelo 2004., uspjelo je godinu kasnije kada se zaputio u Austriju u kojoj je proveo većinu ostatka karijere. Prošlu je sezonu odradio u redovima Basket2000 Vienna Warriorsa gdje je s 19,5 koševa i čak 15,7 skokova u prosjeku dominirao nad suparnicima.

- Posljednjih smo nekoliko tjedana testirali Marka te nam je jako drago što je odabrao Blackbirdse. Svojim će nam iskustvom i igračkom inteligencijom uvelike pomoći, a dat će nam i dodatne mogućnosti u napadu – izjavio je trener austrijskog drugoligaša Daniel Müllner.

Nadolazeća sezona Moriću bi mogla biti posljednja u karijeri, a malo je igrača koji se mogu pohvaliti da u nju ulaze kao udarna igra svoje nove momčadi.