Time-out
Sretan rođendan: NBA rekorder po broju uzastopno odigranih utakmica  A.C. Green

Sretan rođendan: NBA rekorder po broju uzastopno odigranih utakmica A.C. Green

Autor: Branko Tabak

Zvali su ga Iron Man.

Danas 54. rođendan slavi A. C. Green Jr. umirovljeni NBA koji je odigrao ni manje ni više nego 1192 uzastopnih utakmice najjače lige svijeta čime drži rekord svih vremena.

Igrao je za Los Angeles Lakerse, Phoenix Sunse, Dallas Maverickse i Miami Heat. Osvojio je tri NBA prvenstva s Lakersima, dva zlatnih osamdesetih (1987. i 1988.) te u zalasku igračke karijere 2000. godine.

Rođen je i odrastao u Portlandu u Oregonu. Pohađao je Visoku školu veleučilišta Benson. Uvršten je u Oregonsku sportsku kuću slavnih 2003. godine. U karijeri je odigrao 1278 utakmica. Propustio je tek tri i to u drugoj sezoni profesionalnog bavljenja košarkom (sezona 1986/87).


Na oregonskom sveučilištu četiri godine uživao je status zvijezde. Drugi je skakač sveučilišta u povijesti i četvrti po broju postignutih koševa.

Skočnost ga je krasila i u dresu Lakersa. Bio je prvi skakač ekipe u šest od osam odigranih sezona u LA-u. Uz tri naslova s Lakersima je igrao i dva finala u kojima nisu otišli do kraja (1989. i 1991.).