Time-out
Sretan rođendan: Zadarski 'Sveti Ante'

Sretan rođendan: Zadarski 'Sveti Ante'

Autor: Branko Tabak

Danas rođendan slavi Ante Matulović, bivši košarkaš i košarkaški trener koji je glavninu svoje karijere proveo u Zadru.

Matulović je rođen u Zadru 18. srpnja 1958. godine. Zlatne godine karijere bile su osamdesete godine prošlog stoljeća kada su navijači Zadra Antu Matulovića prozvali svecem. Njegovi atraktivni potezi i poeni nerijetko su bili popraćeni skandiranjem s tribina: "Sveti Ante!".

Bio je dijelom legendarne postave Zadra koja je 1986. godine osvojila naslov prvaka bivše Jugoslavije slavivši u finalu protiv tadašnjeg vladara europske košarke, zagrebačke Cibone predvođene Draženom Petrovićem 2-1.

Treća, odlučujuća utakmica finala koja je 26. travnja 1986. odigrana i Zagrebu i koja je završila rezultatom 110-111 za Zadra jedna je od najspominjanijih i najznačajnijih utakmica u povijesti negdašnje lige bivše Jugoslavije. Uz bok joj ide i utakmica između Šibenke i Bosne odigrana na Baldekinu tri godine ranije kada je Dražen Petrović bacanjima Šibenki donio naslov, kasnije oduzet za zelenim stolom. Zanimljivo trener Šibenke 1983. i Zadra 1986. bio je Vlado Đurović.

Zadarski list 

Sljedeće sezone Ante Matulović je sa Zadrom igrao Kup prvaka i osvojio četvrto mjesto. Jedini klub u kojem je igrao osim Zadra bila je splitska Jugoplastika.

Po završetku igračke karijere ostao je u košarci kao trener. Rado je s mlađim uzrastima KK Zadar te bio članom stručnog stožera seniorske momčadi. U 58. godini života ukazala mu se prilika da samostalno vodi momčad Zadra na čijoj je klupi debitirao početkom prošle natjecateljske sezone.

Bila je to turbulentna sezona u kojoj se Matulović zajedno s momčadi hrvao s gomilom problema. Bilo je uspona i padova, da bi nakon četiri mjeseca Matulović podnio ostavku. Jedan od razloga bilo je od ranije narušeno zdravlje.

Matulović nakon svega redovito dolazi na utakmice Zadra, nije digao ruke od kluba i košarke, za razliku od brojnih mu prethodnika.