Time-out
Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Autor: Basketball.hr

Čestitkama su se priključili i Andrew Bogut i Jakov Mustapić.

Danas je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kada se prisjećamo trenutka kada je prije 22 godine oslobođen Knin i tako simbolički ostvarena pobjeda nad snagama pobunjenih Srba koji su gotovo četiri godine držali malo manje od trećine hrvatskog teritorija pod okupacijom.

Danas je u Hrvatskoj državni praznik, a velikog se trijumfa prisjeća ogroman broj hrvatskih građana. Među njima i brojni košarkaši. Jedan od njih je i Hrvat s australskim državljanstvom Andrija Bogut. Nekadašnji prvi odabir na NBA draftu 2005. godine rođen je u obitelji hrvatskih emigranata, jednoj od brojnih koji su tadašnju SR Hrvatsku morali napustiti zbog terora komunističkih vlasti koje su se osvećivale svim „protunarodnim“, a zapravo „protunacionalnim“ elementima. Jedna od žrtava je bio i Bogutov djed koji je teško ranjen preživio Križni put, te se nakon toga 20 godina skrivao od komunističkih vlasti, da bi ga one 1965. godine konačno pronašle i nakon mučenja ubile. Svjesni da za njihovu obitelj nema budućnosti u diktaturi, Boguti su preselili u Australiju gdje je Andrew i rođen.

Visoki australski Hrvat simbolično se na društvenim mrežama prisjetio današnjeg praznika i zahvalio svima koji su iznijeli žrtvu za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Čestitkama se pridružujemo i mi. Neka im je vječna hvala i slava!

Tagovi