Hrvatska
VIDEO  ŠRKL: 90ersi opet na vrhu, Zeko napokon dolijao

VIDEO ŠRKL: 90ersi opet na vrhu, Zeko napokon dolijao

Autor: Saša Ćirić Photo: Saša Ćirić - Basketball.hr

Došlo je vrijeme za zasluženi odmor.

Šibenska rekreativna košarkaška liga je došla do svoje zimske stanke. Deveto kolo je doživjelo brojne preinake rasporeda, za koje je najzaslužnija završnica nogometnog Mundijala. 

Nije postojao velik interes za odigravanje utakmica u subotu, kada je Hrvatska igrala svoju utakmicu za treće mjesto s Marokom, pa je prvi susret kola bio na rasporedu u nedjelju u 16 sati. Na suprotnim stranama su stajali branitelji naslova 90ersi te posljednjeplasirani Knin. Favorizirani 90ersi su rano stvorili dvoznamenkastu prednost, na poluvremenu je bilo +16 (48:32). Knin još jednom nije mogao računati na prvog strijelca Mladena Vujičevića, ali strašna partija Lovre Lubine je bila glavni razlog povratka Kninjana u utakmicu. Treća dionica je u potpunosti pripala Žutima, koji su na ulazu u posljednjih deset minuta imali minimalno vodstvo (58:59). Ipak, nisu imali snage i sreće za veliki skalp, momčad 1990 slavi u neizvjesnoj završnici. Kako je Domagoj Stojanović, bijeli LeBron ŠRKL-a, za ovu priliku odlučio obući ruho Draymonda Greena (ostao je bez poena, ali asistencije se ne pišu), veliki dio tereta u napadačkom dijelu pao je na nejaka pleća čudnovatog Marka Brajkovića. On je, skroman kakav jest, jedva pristao na takvu podjelu uloga. Upisao je 45 poena, ali mu je s druge strane sjajno parirao Lubina s 38 ubačaja.

1990 - Knin 87:85

1990: Krnić, Živković (8), Braica (8), Stojanović, Kljaić (11), Brajković (45), Skelin (12), Pandurić (3)

Knin: Lubina (38), Tatarović (14), Plavčić (6), Božić (7), Marjanović (10), Đujić (5), Čačić (2)


Ponedjeljak, 20:30, dugo iščekivani derbi Zeke i njegovih potočićara protiv Karike. Najugodnije iznenađenje ovog prvenstva je bilo značajno oslabljeno neigranjem centra Antonija Vlaića, koji je u prethodnom kolu ozlijedio rame u utakmici s Kninom. S druge strane, bili su pojačani neigranjem Zeke, koji je još uvijek osjećao posljedice subotnje proslave nogometne bronce. Karikaši su imali izostanke u visokoj liniji (Jukić, Burić), pa je jedini centar na dispoziciji bio skakutajući Blatar Ivan Cukrov. Potočićari su bolje otvorili susret, Marko Vlaić je još jednom bio na visini zadatka. Sigurno mu je dodatna inspiracija bilo prisustvo oca, koji je s tribina budnim okom pratio svaki njegov potez. Sredinom druge četvrtine Zekine trupe imaju +6 (31:25), a tada kreće serija Karike. Do poluvremena ubacuju 14 poena u nizu, čemu u trećoj dionici dodaju još šest za seriju 20:0 i potpuni preokret (45:31). Stečenu prednost su Karikaši obranili i dodatno nadogradili za konačnih +18, čime su uzvratili Potočićarima za neugodan poraz u drugom kolu. Vlaić je imao tek jednog dvoznamenkastog suigrača, Darija Brbora, dok je Karika u balansiranoj podjeli lopti imala pet dvoznamenkastih, a predvodio ih je rutiner Petar Maleš.

Zeko i potočić - Karika 69:87

Zeko i potočić: Stegić (5), M. Vlaić (32), Samaržija (2), Poduriljko, Brbor (10), Plavčić (4), Bogut, Tešulov (8), Silov (8)

Karika: Poljičak (2), Vučić (14), Topić (14), Čoran (13), Duvančić (6), Maleš (21), Cukrov (17)

Posljednji susret kola odigrao se sinoć između Caffe bara Bronx i Povratka otpisanih. Bila je to vrlo neizvjesna utakmica s brojnim promjenama vodstva u prvom poluvremenu. Na veliki odmor se otišlo s neriješenim rezultatom (43:43). Ključni dio utakmice bila je druga polovica treće četvrtine, u kojoj su se Bronxovci odvojili na deset poena razlike. Ali, Povratak otpisanih nije slučajno odabrao upravo to ime. Furioznim zonskim presingom natjerali su Bronx na brojne greške te ih kažnjavali brzim protuudarima. Manje od dvije minute prije kraja utakmica je bila unutar jednog posjeda, Bronx je imao +3 (91:88) i loptu. Dalekometna trica raspoloženog Marka Matulje ubila je sve nade Otpisanih i trasirala Bronxovcima put do nove pobjede. Otpisani su bili vođeni mladim tercetom Buva-Pancirov-Ćaleta Car, uz uvijek pouzdanog Štrkalja pod obručem i iskusnog Božikova na playmakeru. Bronxovci su osim šuterski inspiriranog Matulje (čak sedam trica!) dobili veliku produkciju od superbrzog Glasnovića i snalažljivog Smolića, uz neizostavni učinak Grgurice.

Povratak otpisanih - Caffe bar Bronx 88:98

Povratak otpisanih: Buva (19), Božikov (10), Kovač (5), Ćaleta Car (21), Štrkalj (18), Tanfara, Bauk, Pancirov (15)

Caffe bar Bronx: Glasnović (23), Petković, Smolić (21), Grgurica (19), Gović (4), Matulja (31)


Mateo Grgurica (Caffe bar Bronx)

Momčadi odlaze na zasluženi odmor, prvenstvu se vraćaju 7. siječnja. U desetom kolu će se sastati ovi parovi:

Karika - Knin

Zeko i potočić - 1990

Caffe bar Bronx - Bagatin

Slobodna je momčad Povratak otpisanih.

Ljestvica nakon devet odigranih kola:


Ljestvica strijelaca nakon devet odigranih kola:


">