Hrvatska
VIDEO Povratak ŠRKL-ovaca; Zeko bez oba Vlaića nije mogao srušiti branitelje naslova

VIDEO Povratak ŠRKL-ovaca; Zeko bez oba Vlaića nije mogao srušiti branitelje naslova

Autor: Saša Ćirić Photo: Basketball.hr (Saša Ćirić)

Zec.

Novo ljeto, novi izazovi. Šibenski rekreativci su imali kratku zimsku stanku, koju su iskoristili za humanitarnu utakmicu sa Šibenkom, ali i za transferni prozor za osnaživanje svojih rostera. Iako je pauza bila kratka, ponešto forme se izgubilo. No, brzo će to doći na svoje.

Prvo kolo u kalendarskoj godini 2023. bilo je deseto po redu i odigralo se u nedjelju. Uvodni susret nastavka sezone su u 16:00 odigrali Knin i Karika, obje momčadi bez svojih vodećih strijelaca - kod Knina je opet izostao Mladen Vujičević, dok su novi nastup Petra Maleša u dresu Karikaša spriječile poslovne obveze. Uz Maleša, momci u crnim dresovima nisu mogli računati ni na lijepog Tomislava Vučića, koji je u pet do dvanaest javio da će doći u civilu zbog bolova u donjem dijelu leđa. Kninjani su u početnim minutama opasno prijetili, ponajprije dalekometnim ubačajima Lovre Lubine i Nikole Božića. Kariku su u tim trenucima na životu držale trice Hrvoja Poljička, a kada su mu se počeli priključivati i ostali suigrači, razlika je otišla u dvoznamenkaste vode. Na poluvremenu je bilo +18, razliika koju su iskusni Karikaši znali sačuvati u drugom poluvremenu čak i uz obilatiju participaciju određenih igrača s klupe koji su spremni kao Romano Obilinović. Balansirani napad crnih su s po 16 poena na svom kontu predvodili mecena Ivan Cukrov i vižljasti Ante Čoran, dok su kod Knina standardno najbolji bili Lubina (24) i kapetan Antonio Tatarović (18).

Knin - Karika 67:86

Knin: Radak, Lubina (24), Božić (3), Plavčić (7), Tatarović (18), Đujić (4), Čačić (2), Marijanović (9)

Karika: Jukić (9), Poljičak (14), Topić (7), Čoran (16), Duvančić (11), Cukrov (16), Ćirić (6), Burić (7)

Drugi dvoboj dana bio je derbi kola između vodećih 90ersa i Zekinih potočićara. Ni ovaj dvoboj nije mogao biti lišen značajnih izostanaka - kod Zeke je već nekoliko tjedana prvi centar Antonio Vlaić van stroja zbog ozljede ramena, dok je kod branitelja naslova nedostajao prvi razigravač Luka Pandurić. Tko zna kako bi se ovaj susret raspleo da u ranoj fazi utakmice nije bilo (pre)velike nervoze i nezadovoljstva prve violine Zeke i potočića, mladog Marka Vlaića. Drugi strijelac lige, čiji forte je prije svega snažan i odlučan ulaz u reket, nije se nikako mogao pomiriti sa sudačkim kriterijem koji je u tim trenucima puštao malo više kontakta u igri. Uzrujani Vlaić se pokušao vratiti na parket nakon kratkog hlađenja na klupi, ali nije pomoglo. Bivši igrač Šibenke je u jednom trenutku donio odluku da mu je bolje otići prije nego napravi nešto što bi mogao zažaliti, pa je Zeko u nastavku susreta morao kemijati s onim što je našao u sastavu, a bilo je tu raznih ozljeda i ozljedica. Devedesetaši se nisu dali uvući u psihološku igru i gurali su svoj plan i taktiku na prokušanom dvojcu Stojanović - Brajković, pa su tako pet poena zaostatka s kraja prve četvrtine pretvorili u +4 na poluvremenu. Utakmica je bila živa trideset minuta, a najveće zasluge za to imao je Zekin bekovski dvojac Samaržija - Stegić, koji su 90ersima stvarali probleme i ulazima i šutom. No, teško je igrati bez dva najbolja igrača, pa je početkom četvrte četvrtine došlo do pražnjenja kod Zekinih trupa, što su branitelji naslova promptno iskoristili i odvojili se na sigurnu razliku, koju su održavali do kraja utakmice. Kako smo već spomenuli, na svojoj standardnoj razini odigrali su čudnovati Brajković (26) i Stojanović (21) kod 1990, dok su Zekine trupe predvodili Stegić (16) i Samaržija (14).

Zeko i potočić - 1990 75:91

Zeko i potočić: Zeko Baljkas (9), Samaržija (14), Plavčić (9), Stegić (16), Silov (4), M. Vlaić (7), Poduriljko (2), Bogut (6), Tešulov (11)

1990: Krnić (3), Pranić (11), Braica, Živković (7), Stojanović (21), Vidačak (9), Skelin (7), Brajković (26), Perica (2) Galić (5)

Kolo su u večernjem terminu zatvorili Bagatin i Caffe bar Bronx. Bronxovci su bili među najaktivnijima u prijelaznom roku, pojačali su se s iskusnim centrom Krešimirom Ivićem i mladim Matom Kuvačem. No, bolje su u susret ušli Bagatinovci, koji su tijekom prve četvrtine izgledali kao momčad koja ima plan kako doći do bodova protiv favoriziranog protivnika. No, tijekom druge četvrtine je taj plan počeo blijediti, što su lukavi Bronxovci znali iskoristiti. Razigranom Šimi Peranu se priključio tek Frane Sučić, dok je potpuno zakazao šibenski Curry Emil Chiabov, koji je ubacio tek dvije trice. Jednom kad se Bagatinu ozlijedio i Krešo Vučenović, kola su krenula nizbrdo. Povratak klupske legende Marina Mišure Miše tako i nije prošao baš najbolje, a možda bi se nešto i moglo spasiti da se Mišo ranije odlučio hoće li biti igrač ili trener. Bronxovci su u drugom dijelu profitirali kroz brojne brze kontre, segmentu u kojem je briljirao mladi Kuvač. Njegovi poeni su nadomjestili nešto slabiju partiju Matea Grgurice, dok je kapetan Marko Matulja bez greške isporučio svoju normu. Bronxovce također može veseliti povratak razigravača Luke Petkovića, koji donosi mirnoću i stabilnost na parketu. U ovakvom sastavu, kada imaju više od pet ili šest igrača u rotaciji, iznimno su neugodan protivnik i jedan od prvih favorita za naslov. Do pobjede u ovom susretu su ih vodili Kuvač (30) i Matulja (21), dok su kod Bagatina prednjačili Peran (21) i Sučić (17).

Bagatin - Caffe bar Bronx 67:100

Bagatin: Vukadinović (8), Sučić (17), Jokić (8), Peran (21), Vučenović (3), Zoričić (1), Chiabov (6), Vukšić, Petrović (3), Mišura

Caffe bar Bronx: Čenić (7), Glasnović (15), Petković (15), Matulja (21), Ivić (8), Kuvač (30), Grgurica (2)


Parovi jedanaestog kola su:

Karika - Povratak otpisanih

1990 - Bagatin

Caffe bar Bronx - Zeko i potočić

Slobodna je momčad Knina.


Ljestvica nakon deset odigranih kola:


Ljestvica strijelaca nakon deset odigranih kola (minimalno tri odigrane utakmice):